Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

In dit verzorgingshuis is het restaurant wél een succes

Zorginstelling Silverein maakte deze week bekend dat hun restaurants sluiten. Er komen automaten te staan waar mensen iets te eten uit kunnen halen. In woonzorgcentrum De Koperhorst varen ze een andere koers. Daar hebben ze het menu uitgebreid en is iedereen uit de wijk welkom.

De keuken is onlangs zelfs begonnen aan een gewaagd experiment: verse lunchsalades.

In het restaurant van De Koperhorst is het al ruim voor vijf uur gezellig druk. Overal staan rollators geparkeerd. Het café is geopend en bezoekers drinken een borrel of advocaatje. De handwerkgroep is nog bezig. Anderen zoeken alvast hun vaste tafel op waar ze iedere dag het liefste dineren.

Ouderen genieten in het restaurant

Kok Judith Hovens is bezig met de laatste voorbereidingen. Ze kookt hier iedere dag voor zo'n 300 man. Niet alleen voor mensen die hier wonen. Van buurtbewoners tot kleinkinderen, van vrijwilligers tot de bridgeclub, iedereen is welkom.

Van andijvie tot moussaka

Vandaag staat er hete bliksem of andijviestamppot op het menu. "Maar we koken ook wel eens buiten de comfortzone van bewoners hoor," aldus de kok. Moussaka bijvoorbeeld: "Hebben ze nog nooit van gehoord, vinden ze heerlijk."

Het menu van woensdag

Buurtbewoner Evert Bliekendaal noemt zichzelf een 'mee-eter'. "Ja normaal knijp je die uit," zegt hij lachend. Hier niet, hij eet hier iedere dag.

Toen zijn vrouw overleed, voelde de Amersfoorter zich onthand. Zijn huisarts raadde aan om bij De Koperhorst te gaan eten. En dat doet hij nu dus, tot grote tevredenheid. Omdat het met 8,60 euro voor drie gangen goedkoop is, maar óók voor de gezelligheid.

"Met m'n vrouw kan ik niet praten, die zegt niks meer terug", zegt Gerard van de Werf. Zijn vrouw heeft Alzheimer en woont op een van de afdelingen en eet ook daar. Hij is daarom vaak te vinden in het verzorgingshuis. "Bijna iedere avond, maar soms kook ik nog zelf hoor!"

Volgens de bestuurder van De Koperhorst, Evelien van Dijk, is het belangrijk dat mensen hier samenkomen om te eten. "Wij houden van drukte en reuring." Ze wil als zorgcentrum verbonden zijn met de wijk.

Niet voor niks is er een open keuken aangelegd. Zo kunnen bewoners zien en ruiken hoe het eten wordt bereid.

Verse salades als experiment

Tot voor kort aten de bewoners hier 's middags warm. 's Avonds was het rustig. Van Dijk: "Dan aten ze zelf een boterhammetje op de kamer." Nu is dat omgedraaid. "Wij veranderen met onze bewoners mee, en die zijn allang niet meer allemaal gewend 's middags warm eten."

Door die verandering is er sinds 1 juli tijdens de lunch ruimte voor experiment: verse salades. Vandaag zaten daar Thaise wokgroentes in. Kok Judith bakt die á la minute, aan de toonbank van het restaurant. Een belevenis voor de bewoners. Voor sommigen zijn de salades wennen, anderen vinden het heerlijk.

Judith bereidt salades in het restaurant

Bijvoorbeeld Ans van den Berg, Koperhorstbewoner sinds 2,5 jaar. Eten is belangrijk voor haar: "Je leeft van maaltijd naar maaltijd." Ze las in de krant dat ze in het verzorgingshuis waar haar moeder vroeger zat, maaltijdautomaten gaan neerzetten. "Verschrikkelijk". Ze houdt van groentes, dus de salade vindt ze geslaagd.

Soms krijgt chef Judith bijzondere verzoekjes. Een laatste wens bijvoorbeeld, als iemand op sterven ligt. "Dan wil iemand bijvoorbeeld nog een kroket eten. Nou dan maak ik dat natuurlijk."

Of het restaurant ooit dicht zou gaan? Bestuurder Evelien van Dijk lacht. "Nee, we zijn heel blij met een eigen keuken en restaurant."

Deel artikel: