Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Meer corona in het riool, maar niet in het ziekenhuis

Corona is bezig aan een opmars, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het landelijk gemiddelde van het aantal virusdeeltjes in het riool is 20 procent hoger dan de week ervoor.

De stijging is nog geen reden tot zorg, laat een woordvoerder van het RIVM weten. "Het is nog maar de vraag of de stijging doorzet", zegt hij. Het kan zijn dat de piek al is geweest. Want het aantal coronadeeltjes in het riool neemt inderdaad toe, maar er zijn juist minder mensen met met een positieve coronatest. "Er is inderdaad een stijging van het aantal virusdeeltjes, maar het is feitelijk niet heel erg hoog." Daarom gaan er vooralsnog geen alarmbellen af bij het RIVM.

Bovendien gaat het om een minder ziekmakende variant, aldus de woordvoerder. "Dat zien we ook in de piek van eind vorig jaar. Dat was dezelfde variant en die was veel hoger dan dat het nu is. Maar dat zorgde niet voor een grote stijging van het aantal ziekenhuisopnames.

'Ga niet bij je opa of oma langs'

Als de stijging doorzet, komen er dan maatregelen? Daar kan de woordvoerder van het RIVM kort over zijn: "Hoogstwaarschijnlijk niet. De meeste mensen zijn inmiddels beschermd. Dat komt door een vaccinatie of doordat ze al een keer corona hebben gehad." Hij benadrukt wel dat het oppassen is met kwetsbare groepen: "Als je ziek bent, ga dan niet bij je opa of oma langs."

In de provincie Utrecht zijn 23 plekken waar het rioolwater wordt getest op de virusdeeltjes. Het RIVM neemt monsters van het water uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie en onderzoekt die vervolgens op het virus. In onze regio troffen onderzoekers in de regio Zeist de meeste coronavirusdeeltjes aan, gevolgd door Driebergen en Leidsche Rijn. In de monsters afkomstig uit Amersfoort, Bunnik en De Bilt zaten de minste coronavirusdeeltjes. Het is niet bekend waarom het aantal virusdeeltjes is gestegen.

Deel artikel: