Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Wolf die aangelijnde hond aanviel is geen probleemwolf, zegt provincie: 'natuurlijk gedrag'

De wolf die afgelopen weekend een hond aanviel op Landgoed Den Treek bij Leusden is geen probleemwolf. Dat zegt de provincie Utrecht in antwoord op schriftelijke vragen van de Utrechtse Statenfracties van de BBB en VVD. "Hoeveel incidenten zijn er nog nodig voordat de wolf wordt aangeduid als probleemwolf?", vroegen zij zich af.

De provincie zegt dat de definitie van probleemwolf niet gaat over het aantal incidenten, maar dat het afhangt van het gedrag van de wolf. En de vraag of dat natuurlijk is. Ook zegt de provincie bij de beantwoording van de vragen dat de vorige week aangevallen dwergpoedel was aangelijnd.

Volgens de provincie worden er op dit moment twee gevestigde mannelijke wolven actief gemonitord. De eerste wolf die zich heeft gevestigd is afkomstig van de Veluwe. Hij vertoont volgens de provincie ongewenst gedrag en benadert regelmatig mensen met honden. Daarom heeft de provincie een vergunningaanvraag gedaan voor "negatieve conditionering" van de wolf. Dat gaat dan bijvoorbeeld om het vangen en eventueel schieten op de wolf met een paintballgeweer.

Natuurlijk gedrag

De provincie denkt echter niet dat die wolf afgelopen zaterdag de hond heeft aangevallen. Daarvan wordt de andere gemonitorde wolf, die afkomstig is uit Duitsland, of zijn vrouwtje verdacht. Het wolvenstel heeft ook welpen. De aanval van zaterdag is "met een grote mate van zekerheid" aan een van de ouders toe te schrijven, zegt de provincie. Dat blijkt uit onder meer de verklaring van de eigenaresse van de hond, een analyse van wildcamerabeelden en gedragdsduiding door deskundigen.

"Er is sprake geweest van het gedrag van een roofdier met welpen", schrijft de provincie. De aanval wordt als natuurlijk gedrag gezien. Daarom spreekt de provincie ook niet over een probleemwolf, maar wel van een probleemsituatie. Eerder was het onduidelijk of de hond was aangelijnd. De provincie schrijft nu dat dat wél het geval was. De eigenaresse zou hebben gezegd dat de hond een riem om had en dichtbij haar was. Toch is het gedrag volgens experts natuurlijk, "hoe enorm verdrietig ook voor de eigenaresse en voor eenieder die zich zorgen maakt over de aanwezigheid van de wolf."

Paintballkogels

In het geval van probleemsituaties overlegt de provincie met het wolvenmeldpunt. Eerder kregen ze op basis van een incident het advies tot "negatief conditioneren" van een wolf. De provincie is begonnen met de voorbereiding van een vergunning. Maar dat advies betreft volgens de provincie "zeer waarschijnlijk niet" de wolf die zaterdag de hond heeft aangevallen.

Het krijgen van een vergunning voor het schieten met paintballkogels is ingewikkeld, zegt de provincie. Een aanvraag moet "steeds van een uitgebreide en specifieke onderbouwing worden voorzien". Er is wel een vergunningsaanvraag gedaan. Andere manieren om de wolf te verjagen worden nog niet overwogen. "Onze inzet is erop gericht om te voorkomen dat een wolf zich ontwikkelt tot een probleemwolf."

Deel artikel: