Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

'Win-win-wedstrijd' voor Turkse Utrechters: 'We gaan hoe dan ook toeteren'

Zaterdag staan Nederland en Turkije tegenover elkaar op het Europees Kampioenschap voetbal. De inzet is een plek in de halve finale. Voor veel Utrechters met Turkse roots voelt de wedstrijd als een win-win situatie. "We staan sowieso in de halve finale."

In café Kleine Max in Lombok durven de bezoekers geen uitspraak te doen. "Nederland is favoriet, maar op een toernooi weet je het nooit", zegt stamgast Fuat Akdeniz. "Maakt Turkije net als tegen Oostenrijk direct een goal, dan ligt de wedstrijd gelijk open."

In de provincie Utrecht wonen volgens het CBS zo'n 32.000 mensen met een Turkse achtergrond. Zij konden dinsdagavond dubbel feestvieren na de 3-0 overwinning van Oranje op Roemenië en de 2-1 overwinning van Turkije op Oostenrijk.

Ook Omer Soner verwacht zaterdag een groot feest. De voorzitter van de Turkse Ondernemingsvereniging Utrecht vindt het geweldig dat deze twee landen elkaar tegenkomen op het EK. "Voor ons is het een win-win wedstrijd, we staan sowieso in de halve finale."

Soner hoopt dat de gemeente Utrecht het snel mogelijk maakt om op de pleinen op grote schermen te kijken. "Als we met alle mensen op het Vredenburg of op het Westplein kunnen kijken, dat zou geweldig zijn." Op dat grote plein moet Soner nog even wachten, de wedstrijd van zaterdag gaat hij met de ondernemersvereniging in een Turks restaurant kijken.

Er wordt hoe dan ook gefeest en getoeterd

Fuat Akdeniz

In het café in Lombok vergelijkt Akdeniz Turkije met Feyenoord. "Ze moeten het meer hebben van het kameraadschap dan de voetballende kwaliteiten. Ze pakken veel gele kaarten en zijn heel emotioneel", zegt Akdeniz.

Over uitslag maakt Akdeniz zich geen zorgen. "Als Nederland wint ga ik naar buiten om te feesten en te tuuteren en als Turkije wint ga ik ook naar buiten om te feesten en te tuuteren. Er wordt hoe dan ook getuuterd."

Deel artikel: