Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Mag Amersfoortse snackbar wel Groningse snackdelicatesse maken? 'Het is cultureel erfgoed'

Een Amersfoortse snackbar gaat een Groningse eierbal ontwikkelen. Maar de snack met een hardgekookt ei erin is nu vooral Gronings trots. Toch gaat Frituur Van Gogh een poging wagen. Ze komen met een eigen variant van de eierbal: de keierbal. Moet de snackbar zich wel wagen aan deze typisch Groningse snack?

Wie een weekendje naar Groningen gaat kan er haast niet omheen: de eierbal. De gefrituurde snack moet geproefd worden. Maar binnenkort komt de snack naar onze provincie. Het Amersfoortse friethuis gaat zelf een eierbal ontwikkelen. Dat doet snackbar Frituur Van Gogh ter ere van het 25-jarig bestaan, vertelt eigenaar Arn Zuyderduin.

Keierbal

Wat is een eierbal eigenlijk? Het is een gefrituurde snack met een kei hardgekookt ei in het midden. Daaromheen zit ragout met kerrie. De eierbal wordt gepaneerd en gaat daarna de frituur in. In 2017 is de eierbal zelfs benoemd tot immaterieel cultureel erfgoed in Groningen. "De eierbal mag niet verloren gaan", zei het eierbalgenootschap toen tegen RTV Noord.

"We hebben aan onze klanten suggesties gevraagd voor een nieuwe snack. Daar kwam heel vaak de eierbal naar voren. Met als suggestie de naam 'keierbal'", vertelt Zuyderduin. Dat vond de snackbareigenaar zo'n goed idee dat hij direct aan de slag ging. "Ik heb contact gehad met Groningse partijen die de eierbal maken. Ik leerde dat je eieren bijvoorbeeld niet in kan vriezen." Net als in Groningen wordt het in Amersfoort dan ook een vers product.

Indiaas tintje

De Amersfoortse Zuyderduin doet het net even anders dan de Groningers. In Groningen wordt er kerrie toegevoegd aan de ragout van de eierbal. "Wij zijn op basis van vadouvant (Indiaas kruidenmengsel, red.) de smaak aan het testen." Daarbij krijgt het friethuis hulp van een kok van het restaurant Aubergerie uit Amersfoort. En verder is er een testteam van vijftien klanten. "Elke week krijgen zij een berichtje dat ze een nieuwe versie van de keierbal kunnen komen proeven." Dan vullen ze een evaluatieformulier in zodat de snackbar weet wat er verbeterd kan worden.

Je kan hem niet invriezen. Dan wordt het een snotterig en vies geheel.

Fritoricus Ubel Zuiderveld

Restaria Zuid in Groningen maakt al sinds de jaren 70 eierballen. Zelf noemen ze hun snack op hun website "De beste aaierbal van Stad". Eigenaresse Patricia Kuil reageert eerst wat afstandelijk op het idee van de keierbal. "De eierbal is Gronings cultureel erfgoed. Eigenlijk moet het alleen in Groningen gemaakt worden", zegt ze.

Moeilijk te maken

Kuil's Groningse snackbar maakt iedere week zo'n 150 eierballen. "Het is heel moeilijk en heeft heel veel handelingen. We maken eerst de ragout, dan maken we met een ijsknijper een bolletje, daar doen we het eitje in", vertelt ze. Frituurspecialist Ubel Zuiderveld, komt uit Groningen en noemt zichzelf 'fritoricus'. Hij weet dat een eierbal inderdaad moeilijk te maken en te exporteren is. "Je kan hem niet invriezen. Dan wordt het door het gekookte ei een snotterig en vies geheel. Het is een moeilijk product om via de groothandel te krijgen. Hij wordt niet zoals een frikandel of kroket ingevroren geleverd."

Nu ze het idee achter de keierbal weet, staat Kuil er positiever in. "Het is goed dat het product wordt erkend." Maar echte tips heeft ze niet voor de Amersfoorter. "Ik ga niet alles verklappen, laat het hem maar proberen. Ik ben benieuwd." Ook Zuiderveld vindt het een goed idee. "Het lijkt mij prima dat de Amersfoortse snackbar een eierbal gaat maken. Ik vind het leuk dat snackbars eigen snacks gaan ontwikkelen."

Inmiddels heeft Zuyderduin al drie versies van de eierbal getest. "Eerst vonden we het een zeven, nu een acht." Maar de uiteindelijke Amersfoortse keierbal is nog niet af. En wanneer het zover is, is nog onduidelijk. Wel wil hij Groningers de snack laten proberen als hij af is. "Ik heb contact met de stichting van de Groningse eierbal. Die wil ik vriendschappelijk uitnodigen om de keierbal te komen proeven."

Deel artikel: