Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Hennep van Wout en Luc helpt bij Utrechtse klimaataanpak: 'Fantastisch dit'

In 2050 wil Nederland geen broeikasgassen meer uitstoten. Dat lijkt nog ver weg, maar er moet ook nog heel veel gebeuren. Om de klimaatdoelen te behalen heeft Utrecht nu een plan gemaakt op provinciaal niveau. Met de 'Utrechtse klimaataanpak' monitort de provincie heel nauwkeurig hoe het staat met de uitstoot van broeikasgassen. Waar nodig wordt er bijgestuurd. Met de aanpak heeft de provincie een voortrekkersrol in het nastreven van de klimaatdoelen.

Net even buiten de provincie, bij Culemborg, ligt een veld vol vezelhennep. Niet de soort dat de geest verruimt, met deze plantjes kun je huizen bouwen. "Uiteindelijk wordt een hennepplant binnen honderd dagen zo'n drie meter hoog. Het zijn dan stevige stengels waarvan we de vezels kunnen gebruiken voor isolatiemateriaal en van de houtachtige onderdelen kunnen we plaatmateriaal maken", vertelt Luc de Wit.

60 voetbalvelden hennep

Samen met zijn broer Wout begon hij vanuit Houten het bedrijf 'Bouwboeren'. Inmiddels hebben ze 40 hectare, zo'n 60 voetbalvelden, aan landbouwgrond rijp gemaakt voor de vezelhennepteelt. De percelen liggen in de provincie Utrecht (bij kasteel Heemstede en Tull en 't Waal) en in West-Betuwe. Eén hectare hennep staat ongeveer gelijk aan één woning. Wout: "Dit soort materiaal zorgt ervoor dat de huizen die ermee gebouwd worden vijf keer zo zuinig zijn als de huidige nieuwbouwwoningen."

Daarnaast vindt de verwerking van de vezelhennep dicht bij huis plaats, in plaats van kilometers verderop. Dat is duurzamer en de hennepteelt is ook nog eens goed voor agrariërs, zeggen de broers. Luc: "Enerzijds hebben boeren een nieuw, toekomstig verdienmodel te pakken, de natuur kun je met dit soort gewassen vernieuwen en we kunnen hiermee dus hele duurzame woningen bouwen."

De Bouwboeren Wout en Luc

Trots

De provincie Utrecht is enthousiast over dit soort initiatieven. "Dit is echt fantastisch", zegt de Utrechtse gedeputeerde Has Bakker (D66). "Zíj doen het en waar wij als provincie kunnen helpen is dat het van het land van de boer naar de bouwplaats gaat." Hulp van de provincie kwam onder andere in de vorm van een starterssubsidie voor de Bouwboeren.

Hun manier van werken sluit namelijk aan bij de ambitie van de provincie om in 2050 klimaatneutraal te zijn en daar ook vaart achter te zetten. Ze hanteren daarbij de 'Utrechtse Klimaataanpak'. Die houdt in dat de uitstoot van broeikasgassen per sector heel goed worden bijgehouden. "We kijken dus bijvoorbeeld naar mobiliteit, de gebouwde omgeving of de landbouw", zegt Bakker. "Hoeveel broeikasgassen worden daar nu uitgestoten? Dan hebben we het over gassen als CO2 of methaan. Dat houden we goed bij."

'Meten is weten', is het adagium van de provincie. Want door precies in kaart te hebben waar de uitstoot te veel toeneemt, kan er worden bijgestuurd. "We willen beter weten of we de doelen voor 2030 (55 procent minder broeikasgassen) en 2050 gaan halen. En als we het niet dreigen te halen, dan kunnen we er een stapje bij doen. Deze manier is echt wel uniek ten opzichte van andere provincies. Ik ben trots op deze aanpak, want we hebben één allesomvattend plan waarmee we de doelen vastleggen en heel goed bijhouden wat we doen."

100.000 huizen

De drang van de provincie Utrecht om klimaatneutraal te worden in 2050 is groot. Maar hoe nuttig is het om op provinciaal niveau de zaken goed op orde te hebben, terwijl de rest van Nederland minder ambitieus is? Bakker: "In Den Haag zit nu een andere ploeg, dus we gaan zien wat er gebeurt. Maar we moeten wel met het Rijk en de provincie de schouders eronder blijven zetten, want anders gaan we het niet halen. Ik heb goede hoop dat we in gesprek blijven. En het is aan ons als provincie om de noodzaak om dingen te doen te benadrukken."

Aan de Bouwboer-broertjes De Wit zal het in ieder geval niet liggen. Hun ambities zijn groot. Zij willen dat straks alle 100.000 huizen die er nodig zijn om het woningtekort op te lossen, gebouwd worden met behulp van hun hennep. "Dan hebben we het dus over 100.000 hectare. Dat lijkt veel, maar het is uiteindelijk maar 5 procent van de totale landbouwgrond."

Komende woensdag wordt er in de Provinciale Staten gesproken over de Utrechtse Klimaataanpak.

Deel artikel: