Komst windturbines van 200 meter hoog in Amersfoort blijft onzeker: beslissing uitgesteld
De komst van twee windturbines van 200 meter hoog in Amersfoort blijft onzeker. Na een felle discussie is de gemeenteraad akkoord gegaan met een volgende stap, maar ook met zware extra eisen.
Wel of geen gigantische windturbines op bedrijventerrein Isselt? Het houdt de Amersfoortse politiek al lange tijd bezig. Meerdere partijen staan lijnrecht tegenover elkaar over de windmolens die uiteindelijk zesduizend woningen van groene stroom moeten voorzien. Omwonenden en ondernemers zijn fel tegen de komst van de windturbines. Voor hen is het na dinsdag niet duidelijker geworden.
Dinsdagavond besloot de gemeenteraad op zoek te gaan naar een projectontwikkelaar en te starten met grondexploitatie. Tegelijkertijd stemde de raad in met een plan van Partij voor de Dieren om extra maatregelen te nemen voor het beschermen van dieren.
Om vleermuizen, trek- en roofvogels beter te beschermen moeten de nieuwe turbines uit kunnen als deze dieren in de buurt van de windturbines vliegen. Hoe vaak de turbines uitstaan en of een projectontwikkelaar met deze eisen akkoord gaat is onduidelijk.
De regel wordt toegevoegd aan de lijst van regels waar de omgevingsadviesraad (OAR) een advies over moet geven. De gemeenteraad legt nu eerst de bal daar neer, voordat ze zelf verder praten over dit onderwerp.
Keuze uitgesteld
De OAR is een groep van bewoners en belangenorganisaties, die samen tot een advies moeten komen. Een aantal milieuorganisaties, zoals Milieudefensie en Extinction Rebellion zijn vertegenwoordigd, maar ook bewoners die tegen de plannen zijn. Op een later moment sluit ook de projectontwikkelaar aan.
Zij zullen zelf geen oordeel vellen over het plan. Dat is aan de gemeenteraad. Wel zal het advies zwaar meewegen.
‘Stuur zelf in handen’
Die verantwoordelijkheid vinden een aantal leden zwaar. Toch zijn ze niet ontevreden over de nieuwe positie. “Nu het stuur zo duidelijk uit handen wordt gegeven, zullen we het vanuit de OAR stevig vastpakken om dan zelf maar de duidelijkheid te creëren die de raad of het college nu nog weigeren te verschaffen”, zegt Bart Oskam, die namens Stop Windplan Isselt in de OAR zit.
De vraag is of de adviesraad het unaniem eens zal zijn over de uitkomsten van de gesprekken. De meningen over de locatie lopen uiteen, omdat er verschillende belangen spelen. Dat heeft voor een gedeelte te maken met de nieuwe afstandsnormen vanuit het Rijk.
Daarin staat dat er binnen tweemaal de hoogte van een windmolen geen woningen mogen staan. Op bedrijventerrein Isselt staat een handjevol huizen binnen tweehonderd meter van de dichtstbijzijnde turbine. Alleen bij zwaarwegend economisch of maatschappelijk belang mag daarvan worden afgeweken. De gemeenteraad zelf is het daar nog niet over eens.
Nog lang geen duidelijkheid
De raad wacht het advies van de OAR af. Pas als dat er is buigt de gemeenteraad zich over de vraag of er daadwerkelijk windturbines komen op deze locatie. Dan wordt er ook gekeken naar de komma in de norm. Tot het advies er is heeft de gemeenteraad de bal ergens anders neergelegd. Voor onder andere direct omwonenden is de toekomst nog onduidelijk.