Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Boer Soest boos door staken zoektocht nieuw terrein: 'Het is een zooitje bij de gemeente'

Soest wil stoppen met de al jaren durende zoektocht naar een nieuwe locatie voor de boerderij van de familie Van Dorresteijn. Dat meldt de gemeente. Er zijn geen geschikte locaties buiten de regio gevonden en ook binnen de gemeentegrenzen is geen plek voor het agrarische bedrijf.

Boer André van Dorresteijn vertelt dat hij het nieuws over het stoppen van de zoektocht vanochtend grotendeels uit de pers heeft vernomen. Hij is dan ook niet blij met de gang van zaken: "We zijn nog lang niet uitgepraat en verder wil ik er niet veel over zeggen. Het is al heel lang een zooitje bij de gemeente Soest en het zal wel een zooitje blijven."

Van Dorresteijn komt wat ongenuanceerd uit de hoek, maar dat is wel begrijpelijk zegt zijn dochter. Het is niet de eerste keer dat de boer (slecht) nieuws moet vernemen uit de media. Maar, voegt ze toe, de familie wil nog steeds graag tot een oplossing komen met de gemeente en staat daar ook open voor.

Woningbouw

Het bedrijf van veehouder André van Dorresteijn zit nu nog binnen de bebouwde kom van Soest maar komt daar in de verdrukking door woningbouw. Van Dorresteijn wilde daarom een nieuwe boerderij bouwen in de open polder aan de Peter van den Breemerweg.

Het plan kreeg in eerste instantie goedkeuring van de gemeente. Maar later werd die steun toch weer ingetrokken omdat het bouwplan te groot bleek te zijn. Daarop werd besloten om de boer tegemoet te komen door hem te helpen met de zoektocht naar een nieuwe plek.

Jarenlange onderzoeken

Vanaf 2012 houdt deze kwestie de gemeente Soest al in zijn greep. En als het aan de gemeente ligt, komt er nu echt een einde aan de lang slepende kwestie omdat alles wat er onderzocht kan worden, ook onderzocht is.

"Nieuwe agrarische bedrijfsbebouwing kan niet aan de zuidzijde van de Peter van den Breemerweg worden gesitueerd. Het past niet binnen de waardevolle ontginningsstructuur. Nieuwe bebouwing aan de zuidzijde tast deze structuur aan", aldus de gemeente. "Daarnaast kan het een precedent opleveren voor andere toekomstige ontwikkelingen aan de zuidzijde. De openheid en zichten zouden dan steeds verder worden aangetast. Een nieuw agrarisch bedrijf is ook in strijd met de Provinciale Ruimtelijke Verordening."

Toekomst

Het voorstel van de gemeente wordt op 19 november besproken in de gemeenteraad. Een definitief besluit over de kwestie volgt in de raad van 26 november.

Deel artikel: