Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Utrecht wil af van wachtlijst voor schuldhulp aan kwetsbare inwoners en gaat voortaan zelf helpen

Utrecht gaat vanaf volgend jaar de schuldhulpverlening voor kwetsbare inwoners in de stad voortaan zelf regelen. Nu werkt de gemeente daarvoor nog samen met Stadsgeldbeheer van De Tussenvoorziening, maar omdat de wachtlijst voor deze specifieke groep kwetsbare Utrechters de afgelopen jaren is opgelopen ondanks extra financiële ondersteuning, wil Utrecht van die samenwerking af.

Het gaat om de hulp voor Utrechters met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, psychische problematiek, verslaafden of andere mensen die niet goed zelfstandig kunnen meedoen in de samenleving. Door de schuldhulptaken voor deze mensen zelf op te pakken, wil de gemeente de dienstverlening sneller maken en de huidige wachtlijst sterk inkorten. Het hulpaanbod moet hierdoor ook overzichtelijker worden, laat verantwoordelijk wethouder Linda Voortman weten.

De reguliere schuldhulpverlening wordt nu al door de gemeente zelf geregeld en daar geldt geen wachtlijst. Volgens de gemeente komt dit omdat daar de afgelopen jaren flink is geïnnoveerd. Zo zijn er ervaringsdeskundigen die mensen kunnen helpen bij hun administratie en heeft de gemeente afspraken met grote schuldeisers waardoor schulden sneller kunnen worden opgelost.

Stadsgeldbeheer was sinds 2020 verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening voor kwetsbare Utrechters.

Deel artikel: