Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Utrecht krijgt grote nachtclub: 'Gedurfd en onderscheidend'

Het zoemde al rond: Utrecht krijgt een grote nachtclub met de naam KABUL à GoGo. Nu zijn ook de locatie en de openingsdatum bekend. Op vrijdag 12 april gaan de deuren open in het voormalige Central Studios. "Dit bestaat internationaal nog niet", vertelt horeca-ondernemer Omar Waseq trots.

Dansen, eten, podiumkunsten, muziek. In KABUL à GoGo draait het om vrijzinnig leven. De sfeer ademt Midden-Oosten met veel zandkleuren, tapijten en een decor dat stedelijk leven uitstraalt. Foto's of filmpjes wil Waseq liever niet laten zien. "Ik wil graag dat mensen nieuwsgierig worden en komen kijken. Maar het is heel gedurfd en onderscheidend. Ik denk dat we een grote rol kunnen gaan spelen in de clubscène."

Podiumtalent

Beneden in het voormalige pand van Central Studios aan de Gietijzerstraat zijn twee grote zalen. Een daarvan biedt straks plaats aan zo'n 2000 dansende bezoekers van de nachtclub. Boven komt een ruimte voor lokaal podiumtalent, muziek of theater bijvoorbeeld. Deze zaal wordt na 23.00 uur betrokken bij de nachtclub. Ook zijn er plannen voor een buitenruimte.

Er wordt momenteel hard gewerkt om op tijd open te kunnen. Het werven van personeel is in volle gang en ook het veiligheidsplan is opgesteld. Dat betekent niet dat het straks zwart ziet van de beveiligers. De club moet toegankelijk zijn. Mensen moeten zich er fijn voelen. Binnen mag bijvoorbeeld ook absoluut niet gefilmd worden. "We hebben een awareness-team", vertelt Waseq. De leden daarvan zijn de oren en ogen van de club. Bezoekers kunnen altijd bij hen terecht.

Kabul uit de jaren 60

Waseq is ook mede-eigenaar van De Kaasbar, Filmcafé en Teatro in Utrecht. KABUL à GoGo is een heel persoonlijk project. De naam KABUL à GoGo is niet zomaar gekozen. Waseq komt uit de Afghaanse hoofdstad Kabul en de term á gogo staat wat hem betreft voor het losbandige, het vrijzinnige.

De levensvreugde die KABUL à GoGo wil uitstralen, vormt een extreem contrast met de huidige situatie in Afghanistan. Sinds de machtsovername van de Taliban in het land is alles wat op mensenrechtengebied was bereikt, teniet gedaan. In de jaren 60 was Kabul nog een hippe en vrijzinnige stad, een paradijs vergeleken met nu. Je kon de kleding dragen die je wilde, studeren, dansen en genieten van de nieuwste muziek. Waseq: "Ik heb dit zelf nooit gezien, maar er wel heel veel over gehoord. Ik wil in mijn club het Kabul van mijn ouders laten zien."

Ik ben erg blij met de rol van de gemeente

Horeca-ondernemer Omar Waseq

Een jaar geleden presenteerde Utrecht de zogenoemde Nachtvisie. Kern daarvan: de gemeente wil de stad aantrekkelijker maken en nachtcultuur is een volwaardig onderdeel van de culturele sector. Voorwaarden zijn dat iedereen zich welkom voelt en dat het niet alleen levendig is, maar ook leefbaar. Ook moet er ruimte zijn voor experiment en ontwikkeling. Utrecht ziet ruimte voor drie nachtclubs in 2026.

De voorbereidingen zijn in volle gang.

Het afgelopen jaar is er een zoektocht geweest naar geschikte locaties. Toen in het najaar Central Studios in beeld kwam, was Waseq al snel enthousiast. "Ik ben erg blij met de rol van de gemeente. Ze hebben enorm meegedacht en geholpen bij het verkrijgen van de financiering. Ik doe dit al tien jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ook de eigenaar van het pand, Erfgoed Werkspoor Utrecht, ben ik veel dank verschuldigd."

Als de exploitatievergunning ook helemaal rond komt, gaan de deuren op vrijdag 12 april dus open voor een weekend lang feest. Gasten kunnen dan 56 uur lang terecht bij KABUL à GoGo.

Deel artikel: