Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

'Als hoogopgeleide, blanke enclave' vindt Bunnik dat het plaats moet bieden aan azc

Geen protestborden, geen spandoeken en geen demonstratie. De gemeenteraad in Bunnik stemt vanavond unaniem voor de opvang van 90 asielzoekers. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. Ook in de rest van het dorp klinkt weinig kritiek.

"Wij snappen dat het nodig is", zegt Bunniker Oscar Larik. "Bijna iedereen heeft het hartstikke goed en dan is het je taak om bij te dragen." Hij is daarom helemaal voor de opvang van asielzoekers in de gemeente. "Iedereen in Nederland moet zijn steentje bijdragen. En zeker Bunnik als zeer hoogopgeleide, blanke enclave moet hier plek voor bieden."

Geen protest

Larik is niet de enige in Bunnik. Op een doordeweekse middag in het centrum van het dorp is het overgrote deel positief over de komst van 90 vluchtelingen naar het dorp. De Bunniker is hoogopgeleid, heeft het goed en wil en kan delen, klinkt het. Soms is men zelfs bijna beschaamd dat de gemeente de afgelopen jaren geen opvang had.

Een enkeling zegt niet blij te zijn met de opvang omdat de lokale jeugd ook moeite heeft met het krijgen van een woning. Desondanks zijn er in tegenstelling tot buurgemeente Houten geen protesten. Informatieavonden werden nauwelijks bezocht en ook spraken maar weinig mensen in bij de gemeenteraad.

15 jaar

"Wij waren benauwd vanwege de protesten in buurgemeenten", zegt wethouder Julie d'Hondt. "Maar wij hadden er vertrouwen in dat wij een goed voorstel neer zouden leggen." Volgens haar vinden veel mensen in Bunnik dat de gemeente verantwoordelijkheid moet nemen. "Wij willen dat de opvang een leuke toevoeging wordt aan onze gemeente."

De asielzoekers worden aan het einde van het jaar verwacht aan de Regulierenring, op een bedrijventerrein in de buurt van het station. Daar kocht het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) onlangs twee kantoorpanden. In één van de panden woont nu al een groep van 40 Oekraïners. Zij blijven daar wonen en krijgen gezelschap van 90 asielzoekers. Twee jaar na de komst van de nieuwe groep wordt het aantal geëvalueerd en kan het mogelijk ook nog groeien met ongeveer tien personen. De opvang is voor maximaal 15 jaar.

Zelfredzame vluchtelingen

Bunnik is hiermee, van de gemeenten die nog geen asielzoekers opvangt (wel Oekraïners en statushouders), de eerste gemeente in de provincie die na goedkeuring van de spreidingswet besluit een opvangplek voor deze groep te creëren. De gemeente wil "zelfredzame vluchtelingen" huisvesten die een grote kans hebben op een verblijfsvergunning en dan ook in de buurt van Bunnik komen te wonen. Desondanks kan de gemeente niet uitsluiten dat er geen enkele persoon uit zogeheten 'veilige landen' tussen de bewoners zit.

Volgens CDA-raadslid Maarten van Vulpen is het tijd dat Bunnik een aandeel neemt in het oplossen van het asielprobleem en volgens hem vinden de meeste inwoners ook dat de gemeente verantwoordelijkheid moet nemen. Met de bouw van 48 flexwoningen bij het gemeentehuis in Odijk en de komst van de Kersenweide (een nieuwe woonwijk van 1200 woningen) doet de gemeente ook veel voor eigen inwoners die een woning zoeken, zegt het raadslid.

Het pand aan de Regulierenring 4 waar op dit moment al 40 Oekraïners verblijven.

Balen

Ook daarom zijn er in de gemeente geen grote protesten tegen de asielzoekersopvang, denkt Van Vulpen. Het speelt mee dat de opvang komt in twee kantoorpanden op een bedrijventerrein. Een locatie waar de plaatselijke jeugd vaak niet wil wonen. Annemiek Pothoven uit Odijk is voor de opvang maar baalt juist van de locatie. "Het is een locatie met weinig toezicht en sociale controle. En doordat het wat achteraf is kunnen de bewoners minder makkelijk in Bunnik integreren."

De ondernemers op het bedrijventerrein benadrukken dat zij niet tegen de opvang van asielzoekers zijn maar vinden de locatie "ongelukkig gekozen". Vorig jaar presenteerde de gemeente een visie waarin zij het bedrijventerrein om willen toveren naar een woon-werkgebied. Volgens deze visie zou een flink aantal ondernemers moeten verhuizen. Onduidelijk is waarheen.

Ondernemers

De ondernemers zien de asielopvang in het kantoorpand als een eerste stap waarbij een bedrijfspand een woonbestemming krijgt, zegt Paul Bus van de Bunnikse ondernemersvereniging BHIK. Het steekt de ondernemers dat het COA de garantie krijgt dat zij 15 jaar op het bedrijventerrein mogen verblijven, terwijl de andere ondernemers op de Regulierenring die garantie niet hebben.

Wethouder d'Hondt ziet de komst van de asielopvang juist als een goede mogelijkheid om tot de herontwikkeling naar een woon-werkgebied een goede invulling aan het kantoorpand te kunnen geven. "Ik snap dat de ondernemers onrustig zijn. De herontwikkeling brengt veel onzekerheid met zich mee, en dan komt dit er ook nog eens bij. Maar het is ook een kans om van het bedrijventerrein een meerwaarde te creëren."

Crisis

Ondanks de zorgen van de ondernemers stemt de gemeenteraad vanavond unaniem voor de opvang. Dat mag geen nieuws zijn, zegt Thies van den Berg van oppositiepartij VVD. "In heel Nederland staat de boel in de brand. In Ter Apel is een constante crisissituatie. Wij moeten een stukje bijdragen aan de oplossing."

Deel artikel: