Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Veel file op de Utrechtse Marnixlaan sinds wegversmalling, hulpdiensten mijden weg

Automobilisten staan vaak muurvast op de Marnixlaan in de Utrechtse wijk Zuilen. De gemeente haalde er twee rijstroken weg met het idee dat mensen bijvoorbeeld op de fiets gaan of een andere route nemen. Bijkomend gevolg is dat ook hulpdiensten moeilijk over de weg komen.

"Wij kunnen er met spoed niet door en dat levert enorm veel frustratie op", laat een agent anoniem aan RTV Utrecht weten. "Mijn collega's van de brandweer, ambulance en ik maken ons veel zorgen. Dit zal vroeg of laat levens gaan kosten."

Ook automobilisten merken dat het vaak vast staat. "Er is heel veel geld besteed aan dit project en het resultaat voor de doorstroming is desastreus", zegt Werner Sikken uit de Utrechtse Zeeheldenbuurt over de vernieuwde Marnixlaan.

Hij vraagt zich af wat de gemeente hiermee wil bereiken. "Het verkeer ontmoedigen? Maar het is wel een belangrijke verkeersader, je gaat ook de A2 niet dichtgooien." Niet alleen in de spits staat het vaak muurvast, maar ook daarbuiten is de weg een drama, zegt Sikken. Zijn vrouw is makelaar en rijdt voor haar werk de hele stad door. "De Marnixlaan mijdt ze, dat probeert ze niet eens meer."

"Het is nu een halfuur naar Zuilen, vroeger was ik er binnen vijf minuten", merkt ook Peter Helweg uit Ondiep op. "Het staat vast tot aan de Cartesiusweg. Volgens mij is dit geen manier om milieuvervuiling tegen te gaan, volgens mij is het alleen maar toegenomen."

Al die file merkt ook Rebecca Bristoll op. Zij fietst regelmatig over de Marnixbrug. "Al die uitlaatgassen adem ik in." Maar als fietser vindt ze het wél een fijne weg. Rechtdoor heeft ze voorrang, voorheen waren dat stoplichten. Als fietsers de weg oversteken hebben ze haaientanden, voorheen waren dat verkeerslichten.

Op het fietspad waagt de brandweer zich liever niet, hoewel het wel mag. Daar is het namelijk vaak ook druk en verkeersdeelnemers zouden een brandweerwagen daar niet verwachten. Daarom mijdt de brandweer de Marnixlaan bij drukte. "De wettelijke tijden halen we, maar het zorgt wel voor tijden die langer zijn dan voor de aanpassingen."

Deel artikel: