Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Een miljoen streams: Het onverwachte succes van een nummer van een kleine Utrechtse band

De band bestaat niet meer en het nummer is tien jaar oud. Toch wordt het liedje All Day Long van de Utrechtse band Pelvic Fins nog volop geluisterd. Deze week behaalde het een mijlpaal: het liedje haalde een miljoen streams op Spotify. Zanger en gitarist Gijs van der Voort blikt terug op het onverwachte succes van de muziek. "Het voelt alsof het nummer een eigen leven ging leiden nadat we het uitbrachten."

Een miljoen streams is behoorlijk veel voor een kleine band, vindt zanger en gitarist Gijs van der Voort. Hun tweede meest gestreamde nummer is 30.000 keer beluisterd.

Het nummer wordt wereldwijd gevonden. "Ik denk omdat het een heel zomers liedje is met een hoog feelgood gehalte." Een vrolijke toon, maar serieus thema: het nummer gaat over de worstelingen van het leven en hoe je daarmee omgaat. "Het was een soort opdracht aan mezelf om minder te piekeren en meer naar buiten te gaan."

Interviewen

Naast Nederlanders weten vooral Amerikanen, Canadezen en Australiërs het nummer goed te vinden. Een Australiër draaide het liedje daar bijvoorbeeld op de radio en stuurde een bericht omdat hij hun wilde interviewen. "Mensen komen het tegen, draaien het en steken er blijkbaar andere mensen weer mee aan." Maar waarom het liedje juist in die landen het goed doet? "Dat vragen wij ons ook af."

Op onverwachte momenten duikt het nummer weer op. "Zo kreeg ik een keer allemaal appjes. Bleek het liedje, zonder dat wij het wisten, in een NPO-serie te zitten."

En afgelopen zomer zong Van der Voort het nummer op de bruiloft van zijn zwager. Na de ceremonie sprak een onbekende hem aan: het is een van mijn favoriete nummers, wat leuk dat je die speelt. "Toen zei ik: dat is mijn liedje! Dat had hij dus niet door."

Soms stuurt iemand ook een berichtje om even te zeggen: ik luister je liedje nu, het is zo mooi. Of neem die keer dat hij een bericht op LinkedIn van een onbekende vrouw kreeg. Haar vriend worstelde met zichzelf en haalde troost uit het nummer. Ze wilde een verrassing voor hem organiseren voor hun jubileum en vroeg aan Van der Voort of hij iets zou kunnen doen. "Ik zei kom maar naar mijn huis. Dan ga ik hem het liedje leren. De jongen was echt geëmotioneerd."

Het nummer raakt iets bij mensen, merkt Van der Voort. "Het is ook maar gewoon een liedje dat ik op een middag heb geschreven. Dat dat zo'n betekenis voor iemand heeft vind ik ontzettend bijzonder."

Onverwacht succes

Het is moeilijk te zeggen waar het succes van het nummer in zit, zegt Van der Voort. "Anders zou iedereen de hele tijd succesnummers schrijven. Het liedje is een eigen leven gaan leiden, ik had dat ook niet verwacht."

De beginnende muzikanten wilden met de EP hun muziek onder de aandacht brengen. Dat lukte aardig: ze traden bijvoorbeeld op in Tivoli aan de Oudegracht en speelden hun nummer bij verschillende radiozenders. "We beleefden mooie avonden, ontmoeten leuke mensen, dronken lekker bier met elkaar en rolden samen die muziekscene door."

We wilden niet eindeloos All Day Long blijven spelen.

Gijs van der Voort, voormalig bandlid Pelvic Fins

Afscheid nemen deed pijn

"Maar er komt een punt dat het tijd is voor de volgende stap: een heel album opnemen", zegt Van der Voort. En dat betekent veel tijd en geld investeren. Ondertussen werkten de mannen en een bandlid had een kind. "Je moet er andere dingen voor opgeven, en dat was niet onze ambitie. Dus kozen we om te stoppen, we wilden ook niet eindeloos All Day Long blijven spelen."

De band speelde nog een laatste keer in Kytopia, in het oude Tivoli. Dat optreden brachten ze uit op een live album. In 2016 kwam er officieel een einde aan Pelvic Fins.

Afscheid nemen van zo'n leuke tijd deed best een beetje pijn. Maar de mannen zien elkaar nog altijd en maken dan ook samen even muziek. "Dan spelen we altijd All Day Long. Het nummer heeft een speciale plek in ons hart. Ik speel het nog graag."

Soms kriebelt het nog om een keer het podium op te duiken. "Ik sluit niet uit dat we toch weer samen muziek gaan maken."

Deel artikel: