Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Pissende IJsbeer vertrekt uit Amersfoort maar waar naartoe? 'Met twee partijen in gesprek'

Nog een paar keer druppelen en dan gaat de Pissende IJsbeer toch echt weg uit Amersfoort. Vanochtend wordt het enorme kunstwerk op de kade voor Museum Flehite weggehaald, een paar maanden later dan de bedoeling was. Maar er lonkt een tweede leven.

De ijsbeer uitte al plassend zijn ongenoegen over de klimaatproblemen. Florentijn Hofman, de kunstenaar die beroemd werd om zijn gigantische badeenden, maakte het werk voor museum Flehite. Volgens museumdirecteur Paul Baltus vertelt het beeld in een notendop waar het in onze wereld over gaat: "Over ijskappen die smelten, een natuur die lijdt, ijsberen wiens leefomgeving steeds kleiner worden."

"Het moet schuren, de ijsbeer plast net zo hufterig als wij met de wereld omgaan", vult kunstenaar Hofman aan. "Dat is de humor. Vroeger had je achterop de Kuifje het knipoogje van Ernst, dit is een grote knipoog. " Beelden van de ijsbeer gingen de wereld over, het was niet het primaire doel maar er is wel op ingespeeld, geeft Hofman toe. "Dat heb ik niet perse voor ogen gehad, dat is een beetje geluk geweest. Kunst heeft normaal gesproken geen doel. Maar hij contrasteerde vooral mooi bij het museum, je maakt het voor de lokale bevolking. De moeder die met haar kind de hoek om komt fietsen en wedden of de ijsbeer plast of niet."

Klimaatactivisten van Scientist Rebellion en Extinction Rebellion hebben het kunstwerk meermalen gebruikt om aandacht te vragen voor klimaatverandering, en deden dat ook zondag weer. Vroeg in de ochtend zette ze bij het standbeeld een reiskoffer neer en hingen ze er een spandoek aan op, met daarop de tekst "HELP! Nog steeds wordt er weggekeken van de dreigende klimaatcrisis. Ook hier. IK VERTREK!”

Amersfoorters omarmden kunstwerk

Het kunstwerk was onderdeel van de tentoonstelling KUNST & ZOO, die tot en met 19 november te zien was. Daarmee zou het ook einde verhaal zijn voor de ijsbeer, maar dat bleek een doorn in het oog van veel Amersfoorters. Die omarmden het kunstwerk als icoon van de stad. Daarom mocht de ijsbeer wat langer blijven staan.

De ijsbeer gaat nu eerst terug naar het atelier van de kunstenaar in Arnhem die nog altijd de eigenaar is. Volgens het museum gaat de kunstenaar zelf op zoek naar een passende plek. Als het aan veel Amersfoorters ligt, is dat ergens in de stad zelf. Op straat wordt bijvoorbeeld geopperd om de beer in Dierenpark Amersfoort neer te zetten. Hofman: "We zijn met twee partijen in gesprek, het is nog niet duidelijk of het gaat lukken. Dat hangt van hen af. Ik vind het belangrijk dat het contrasteert met de omgeving, dat geeft het een extra dimensie."

"We gaan hem missen", zegt Annebeth Felet van Museum Flehite. "We kregen er zo veel leuke reacties op, dat maakt het jammer dat hij weg gaat." Toch hoort afscheid nemen er voor een museum een beetje bij. "Soms is het nodig om plaats te maken voor iets nieuws."

Toen het kunstwerk afgelopen zomer werd geplaatst, was het voor sommige bewoners wel even wennen. "We dachten bij onszelf, 'wat gaat het museum nu weer doen?'", vertelt buurtbewoner Hermien. "Maar langzamerhand wen je er toch aan, en uiteindelijk gaan we hem zeker missen." Ze merkt dat er vooral in het weekend veel gezinnen op afkomen. "Die blijven even staan, maken foto's en hopen natuurlijk dat hij gaat plassen."

Commotie

Toch heeft de beer ook voor de nodige commotie gezorgd. Hij plaste in het begin om de paar minuten, ook in de nacht. Maar na klachten uit de buurt zetten ze hem 's nachts uit, omdat het geklater in de gracht mensen uit hun slaap hield. Vanaf vandaag wordt het definitief stil op de singel.

Deel artikel: