Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Op de barricades voor IVF: Utrechts raadslid schrijft indringende verlofbrief

Het PvdA-raadslid Hester Assen legt haar taak de komende vier maanden neer. Ze wil graag opnieuw zwanger worden, maar dat lukt niet op de natuurlijke manier. Volgens Assen rust er nog steeds een taboe op IVF, en dat wil ze met een bijzondere brief aan burgemeester Dijksma duidelijk maken.

Assen en haar partner zijn de trotse ouders van een dochter. Het meisje is via IVF geboren. Bij een dergelijke 'reageerbuisbevruchting' worden zaad- en eicel buiten de baarmoeder samengebracht, waarna het embryo bij de vrouw wordt teruggeplaatst.

Assen en haar partner zouden een erfelijke aandoening, taaislijmziekte, kunnen overdragen op hun kind. Die ziekte zorgt er ook voor dat natuurlijke bevruchting niet mogelijk is, en daarom is in hun geval embryoselectie en IVF een noodzaak. "In het begin was ik heel optimistisch en hoopvol. Ik stond er heel onbevangen in", vertelt het raadslid. "Ook het zetten van de spuit viel me mee. Veel vrouwen hebben last van de hormoonbehandeling, maar ook daar had ik nauwelijks problemen mee."

Tegenslag

Sinds de geboorte van hun dochter proberen Assen en haar partner opnieuw zwanger te worden, maar dat heeft tot nu toe tot teleurstelling geleid. Inmiddels beschrijft ze het proces als emotioneel en fysiek zwaar. "We hebben vooral veel tegenslagen gehad. En elke keer is anders, met nieuwe tegenslagen. Dat maakt het emotioneel zwaar." Assen noemt de regels rond embryoselectie in Nederland heel rigide. De artsen testen de embryo's op de erfelijke aandoening. Als ze niet kunnen bepalen of die aanwezig is, dan valt de embryo toch af, om uit te sluiten dat er een kind geboren wordt met een potentieel ernstige aandoening. "We verloren zo twintig van de zesentwintig embryo's."

Ik wil graag dat er meer openheid komt over niet-vervulde kinderwensen, over (tweede) onvruchtbaarheid, over het beleid rondom IVF in Nederland

Raadslid Hester Assen (PvdA)

Binnenkort wil het raadslid een nieuwe poging doen. Maar dat is niet meer te combineren met haar werk als raadslid en haar normale werk. En dus vraagt ze aan de burgemeester om haar zestien weken verlof te verlenen. Het is een indringende brief geworden. "Ik wil graag dat er meer openheid komt over niet-vervulde kinderwensen, over (tweede) onvruchtbaarheid, over het beleid rondom IVF in Nederland en hoe het komt dat er zoveel Nederlandse vrouwen en stellen zijn die voor een IVF-behandeling naar België, Duitsland of Spanje gaan", schrijft ze in de openbare brief aan de burgemeester.

Volgens Assen rust er een taboe op IVF, en met name op embryoselectie. "Alsof dat rommelen met de natuur is, maar dat is het helemaal niet." Ook ervaart Assen dat er nauwelijks gepraat wordt over IVF. "Nadat ik er open over sprak, kwamen er steeds meer mensen naar me toe, die hun kinderen ook via IVF hebben gekregen, vaak in het buitenland. Het verraste me hoeveel mensen hiermee dealen." Volgens haar is het in de Nederlandse samenleving leidend dat je kinderen krijgt. "Daarom krijgen mensen die niet natuurlijk kinderen kunnen krijgen nogal eens de vraag of het niet tijd is voor een eerste of tweede kindje." Assen benadrukt dat ze heel dankbaar is dat haar dochter geboren is, maar ze is teleurgesteld over de beperkende regels in Nederland.

Nieuw kabinet

Gynaecologen zijn in Nederland gebonden aan strenge regels. Zo mag je de embryoselectie niet overslaan. Als je dat doet, zou je bij een zwangerschap na drie maanden kunnen testen of het kind gezond is. Vanwege de Nederlandse wet, werken gynaecologen daar niet aan mee. "In de ons omliggende landen zijn de regels veel minder rigide. Ook wat betreft het aantal behandeling dat je mag doen. Wij zijn dan ook uitgeweken naar België", zegt de politica, die ook zorgen heeft over de toekomst. "Ik houd mijn hart vast wat het beleid wordt van het nieuwe kabinet met NSC en BBB, die willen de mogelijkheden bij IVF en embryoselectie nog meer aan banden leggen."

In het verleden heeft Assen zich in de raad ingezet voor gelijke kansen voor elk Utrechts kind. Na haar verlof wil ze die taak weer met veel energie oppakken. Het is gebruikelijk dat de burgmeester een verzoek voor verlof honoreert. Dat zal dan aanstaande donderdag gebeuren.

Deel artikel: