Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Er kan geschaatst worden: deze Utrechtse ijsbanen zijn vandaag open

IJsclubs in de provincie Utrecht halen alles uit de kast om vandaag open te kunnen. Pas later in de week kan er mogelijk ook geschaatst worden op beschutte, ondiepe wateren. Hieronder vind je een overzicht van schaatsplekken.

Amersfoort, Doorn en Baambrugge open

De Doornsche IJsclub is open vanaf 8.00 uur. "Gezien de temperatuur en de zon op de baan sluiten we om 13.00 uur", zo meldt de club op Facebook. Gisterochtend was de ijsclub de eerste die zijn ijsbaan kon openen, aanvankelijk was het ook de bedoeling dat er in de middag geschaatst kon worden. "Maar toen is de baan te ver weg gesmolten."

Ook de schaatsclub in Zeist meldt dat er vanochtend geschaatst kon worden op de skeelerbaan bij Blik en Burgers. Met een sproeisysteem is de hele nacht gewerkt om de baan van een laagje ijs te voorzien. Vanaf 13.00 uur moest de schaatsbaan dicht: "Helaas moeten we voor nu sluiten. Door de zon vallen er gaten in het ijs." De club weet nog niet wanneer ze weer open kunnen.

De Amersfoortse IJsvereniging (AIJV) meldt op haar site dat er vandaag geschaatst kan worden op de natuurijsbaan. "Het is onze ijsmeesters vannacht gelukt om een mooie ijsvloer te maken. Daarop kunnen we in ieder geval vanmorgen goed schaatsen." De baan gaat om 9:00 uur open.

Op de skeelerbaan in Baambrugge is men er ook in geslaagd een ijsvloer aan te brengen. "Het is nu één centimeter dik, er kan vanochtend geschaatst worden. Het is nog even de vraag hoelang het ijs goed genoeg blijft om te schaatsen, er is kans dat het in de loop van de ochtend minder wordt maar dat is even de vraag."

Manege 't Hoogt is vanaf woensdag open, daar is een paardenbak omgetoverd in een ijsbaan. En dat is voor het eerst: "Vandaag werken we hard aan de ijsbaan, het opbouwen van de koek en zopie kraam, Schaatskoorts!"

De voorbereidingen in Zeist zijn in volle gang.

Veenendaal mikt op de avond

De Veenendaalse schaats- en skeelerclub De Greb zet twintig vrijwilligers in om de deuren te kunnen openen. Er is gesproeid met de giertank. Als alles volgens plan verloopt, kan De Greb dan vanavond de deuren openen.

IJsclub Siberia in de Utrechtse wijk Overvecht volgt de weersverwachting ook op de voet. Heel misschien kan de baan bij Park De Watertoren eind van de week open, maar voorzitter Robbert van Vliet tempert de verwachtingen, want eind deze week gaat het waarschijnlijk dooien. "Vanochtend zaten we op tussen 2,5 en 3,5 centimeter, we hebben 7 centimeter nodig."

De kans is klein dat de baan van IJsvereniging De Nieënhof in Bunnik open kan. De begroeiing heeft de wind tegengehouden waardoor de baan mooi over het geheel dicht is. Belangrijke kanttekening: er is een ijsdikte van 8 centimeter nodig. "Dat zal lastig zijn gezien de stijgende temperaturen eind deze week", zegt natuurijsexpert Fred Geers.

De schaatsbaan in Odijk gisterochtend.

Op de ijsbaan van Odijk ligt inmiddels 1 centimeter ijs, maar het middenstuk is nog open. "Een duidelijk signaal: de vorst doet zijn werk, maar de wind remt op sommige plaatsen. Dus als er straks een gesloten bovenvloer ligt, is die ongelijk van dikte", laat Geers weten.

IJsvereniging Nigtevecht houdt de situatie nauwlettend in de gaten. "Als het goed koud wordt en niet te hard waait, dan zou er misschien een beginnetje kunnen ontstaan van een ijsvloer", zo luidt het Facebookbericht.

Pluismeer en Leersumse Veld

Vooralsnog zijn er dus vooral kansen op opgespoten banen. Later in de week vriezen mogelijk ook andere wateren dicht. "Donderdagochtend is de meest reële optie", zegt Geers. "Misschien dat je woensdag al wat waaghalzen op het ijs zal zien, maar dan gaat het wel om de beschutte, bosrijke gebieden zoals het Pluismeer in Lage Vuursche en het Leersumse Veld."

Het Pluismeer (archief).

Lucht onder het ijs

Behalve op natuurijsbanen zijn er deze week ook kansen op ondergelopen weilanden, uiterwaarden en sloten. Maar, zo waarschuwen Weeronline en de waterschappen, daar kan het ijs vaak onbetrouwbaar zijn. "Dit omdat het waterpeil langzaam zal zakken en hierdoor komt dan lucht onder het ijs terecht, in plaats van water. Omdat er redelijk wat wind staat, zal ijsgroei op grotere wateroppervlakten moeizaam gaan."

Geers maakt verschillende rondes door de provincie Utrecht om te kijken hoe het ervoor staat met het ijs. "In de uiterwaarden ligt nu nog helemaal geen ijs, ook in weilanden niet. Dat komt mede door de stevige wind."

Deel artikel: