Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Wolf doodgereden bij landgoed in Leusden: 'Provincie is nalatig'

Op de Doornseweg (N227) in Leusden is woensdagochtend een dode wolf gevonden in de buurt van een ecoduct bij landgoed Den Treek-Henschoten. Het dier is aangereden bevestigt BIJ12, het bureau dat voor de overheid wolvenzaken afhandelt.

Rentmeester van het landgoed Wilbert Nijlant wijt de dood van het dier aan nalatigheid van de provincie. Er is volgens hem te weinig afrastering in de buurt van de ecoduct. "Er zijn hier de afgelopen jaren tientallen reeën en dassen doodgereden", zegt hij tegen de Leusder Krant. Nijland pleit naar eigen zeggen al drie jaar voor een betere afrastering, zonder resultaat.

De dode wolf is door de provincie meegenomen voor onderzoek. Die hebben door dna-onderzoek vastgesteld dat het om een wolf gaat en dat het dier is aangereden. "Op de plek van de aanrijding stonden huilende mensen en kapotte auto’s", aldus Nijlant.

Mogelijk zitten er meer wolven bij landgoed Den Treek-Henschoten. Nijlant zegt tegen de krant vrijwel dagelijks meldingen te krijgen van mensen die een wolf in het gebied zien.

Regeling

In het gebied zouden eerder schapen zijn dood gebeten door vermoedelijk een wolf. Eerder vandaag werd bekend dat de provincie met een regeling komt voor veehouders die hun schapen, geiten of alpaca's willen beschermen. Ze kunnen vanaf volgend jaar subsidie krijgen voor wolfwerende hekken.

Voor veehouders komt de regeling als geroepen. Uit dna-onderzoek van BIJ12 werden in september 32 schapen doodgebeten door de wolven. Landelijk zijn dit jaar tot nu toe elf wolven omgekomen in het verkeer.

Deel artikel: