Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Door stijgende cacaoprijs staan Utrechtse chocolatiers voor keuze: eerlijke of betaalbare chocola

Cacao is ontzettend duur: op de wereldmarkt wordt een kilo verhandeld voor de hoogste prijs sinds 1977. Door slecht weer in Ghana en Ivoorkust schieten de prijzen de lucht in. Ook Utrechtse chocolatiers hebben daarmee te maken. "Het wordt een afweging tussen eerlijke of betaalbare chocola."

"Ik vind het eerlijk gezegd een goede ontwikkeling", zegt Luc Janssens van de Utrechtse chocolademakerij Mesjokke. Hij zegt "eerlijke" cacao te gebruiken voor zijn producten. Dat betekent dat cacaoboeren in het buitenland een goede prijs krijgen voor de cacao die zij leveren. "Het segment waar wij in zitten, pleit voor veranderingen in de cacaohandel. Dat begint bij het betalen van echte, eerlijke prijzen."

Janssens betaalt een hogere prijs voor die eerlijke cacao, dus van de prijsverandering op de wereldmarkt merkt hij weinig. Hij hoopt dat de consument zich door de hogere prijzen bewust wordt van de slechte omstandigheden voor cacaoproducenten. "Hoe hoger de prijzen in de supermarkten zijn, hoe sneller de consument ook denkt: ik wil wel voor die 5 procent extra liever eerlijke chocola kopen."

Goedkopere cacao?

Niet elke chocolatier bekijkt het op die manier, voor sommige consumenten wordt chocola namelijk te duur. "We zitten er echt tegen aan te hikken dat de mensen de chocola niet meer kopen", zegt een chocolatier uit de provincie die niet bij naam genoemd wil worden. Zij kiest daarom nu voor een andere, goedkopere cacaoleverancier. Dat komt door allerlei omstandigheden: onder meer corona, ziektes en aardbevingen bij de leverancier zorgden voor hele hoge prijzen.

De cacaoleveranciers hebben het zwaar door de weersomstandigheden, volgens de chocolatier. "Voor kleine cacaoboeren is het moeilijk. En als je naar grotere cacaoboeren gaat, is het nog niet zeker of het ook milieu- en mensvriendelijk is. Dat is een discussiepunt."

"Het is zo moeilijk maar wij leveren toch die echtheid", zegt Johan de Wit, kok bij Brownies en Downies in Woerden. Ondanks de hogere prijzen, kiezen ze daar voor eerlijke cacao. "Boeren werken ervoor en die moeten betaald krijgen." Wel snapt hij dat mensen het lastig vinden dat dingen duurder worden. Maar: "Dat is stiekem met alles zo, door de inflatie."

Deel artikel: