Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Operatiekamer in St. Antonius was grote milieuvervuiler: 'Vergelijkbaar met 3 miljoen kilometer autorijden'

De zorgsector is een grote milieuvervuiler en bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2-uitstoot van Nederland, aldus het RIVM. Met name in operatiekamers is veel vervuiling: van de uitstoot van gassen tot het overmatig gebruik van wegwerpartikelen. Het St. Antonius Ziekenhuis probeert daar verandering in te brengen.

Tot voor kort was het de normaalste zaak van de wereld om met narcosegassen een patiënt in slaap te brengen een operatie, totdat het St. Antonius Ziekenhuis erachter kwam dat deze narcosegassen gigantisch vervuilend zijn. Het ziekenhuis in Leidsche Rijn heeft een speciaal Green Team aangesteld om de duurzaamheid in het ziekenhuis te verbeteren.

Narcosemiddel zonder broeikaseffect

Anesthesioloog Piet de Witte is onderdeel van het Green Team en gebruikt een alternatief voor de narcosegassen. "Nu gebruiken we een ander slaapmiddel, waardoor we een afname hebben van uitstoot via narcose van 95 procent. Dit betekent dat we een uitstoot vergelijkbaar met 3 miljoen kilometer autorijden hebben vermeden."

Het ziekenhuis gebruikt 95 procent minder gassen. In plaats daarvan wordt slaapmiddel Propofol gebruikt dat via infuus bij mensen wordt ingebracht. "Dit middel heeft helemaal geen broeikaseffect en zorgt ook nog eens voor minder misselijkheid bij de patiënt," vertelt De Witte.

400 kilo minder afval per week

Blauwe kapjes, nieuwe handschoenen, nagelborsteltjes, operatie-instrumenten: alle materialen op de operatiekamer moeten steriel zijn. "Tot voor kort werd het verpakkingsmateriaal van operatie-instrumenten verbrand, wat enorm milieuvervuilend is. Nu wordt dat gerecycled", vertelt operatieassistent Mariska de Jonge.

"Alle instrumenten die we gebruiken zitten verpakt in een bepaalde plastic, blue wrap. Eerder gooiden we dat weg. Nu verzamelen we het." Een recyclebedrijf uit de Meern haalt die spullen op en verwerkt het weer tot producten die gebruikt kunnen worden in de zorg. "Zo zijn onze afval-verzamelzakken weer gemaakt van onze oude verpakkingsmateralen." Op deze manier zorgt de Green Team voor 400 kilo minder afval per week.

Magda Barnhoorn is coördinator duurzaamheid bij het St. Antonius en stuurt zestien Green Teams aan in het ziekenhuis. "De zorg van de patiënt staat altijd op nummer één", benadrukt Barnhoorn. "Maar naast negatieve effecten op het milieu, zorgt een hoge CO2-uitstoot indirect ook voor gezondheidseffecten. Ook daarom willen we vergroenen."

Dat kost wel geld. Barnhoorn: "Maar duurzaamheid is niet altijd duurder. Energie besparen kan juist ook geld opleveren. Over het algemeen is het een investering die we graag maken om de zorg toekomstbestendig te maken."

Deel artikel: