Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Zelfs de VVV is verbaasd dat Amersfoort de meest toiletvriendelijke gemeente is

Amersfoort is de meest toiletvriendelijke gemeente van de provincie Utrecht. Volgens onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting en HogeNood staat de gemeente zelfs op plek 2 van heel Nederland. Maar Amersfoorters lijken verbaasd over de hoge waardering, zelfs bij de VVV komt het nieuws als een verrassing. "Doe er iets aan. Naar de wc gaan is een eerste levensbehoefte."

Voor een nummer 2 moet je naar de Keistad, maar hoe toiletvriendelijk is Amersfoort?

Op een mistige donderdagochtend komen Amersfoorters niet ver met een opsomming van openbare toiletten. De meesten weten er niet eens één te noemen. Een enkeling noemt de Hema. Ook McDonalds komt voorbij en wordt er naar kroegjes of cafés gewezen ("alleen die zijn nu nog niet open"). En zelfs dan rest de vraag of je niet verplicht bent iets te bestellen.

Toch is de Keistad dé beste plek om een grote of kleine boodschap te doen in de provincie Utrecht. Daar is niet iedereen het mee eens. "Ik ben wel heel erg benieuwd naar dat rapport dan", zegt de Amersfoortse Jane van der Vloodt. Ze is een beetje trots dat haar stad zo hoog eindigt, maar vindt het wc-aanbod in Amersfoort ondermaats. "Ik zie ze niet. Ik denk dat de zichtbaarheid het grootste probleem is."

Jane heeft de ziekte van Crohn. Hierdoor moet ze vaak naar het toilet en als het zover is moet het ook snel gebeuren. "Soms is het een kwestie van seconden." Om ongemakkelijke situaties te voorkomen, doet ze altijd onderzoek voor ze ergens heen gaat. Zijn er genoeg toiletmogelijkheden en waar dan? Het frustreert de Amersfoortse mateloos dat er weinig opties zijn en als ze er al zijn, vaak geld kosten. "Het zou zo fijn zijn als dit voor iedereen goed geregeld is. Niet alleen vanwege buikpatiënten. Ook voor zwangere vrouwen of mensen met kleine kinderen."

VVV verwijst naar een café

Wie goed kijkt, kan wel een toiletsymbool vinden op bordjes of een kaart van de binnenstad. Maar zelfs geboren en getogen Amersfoorter Jan moet goed zoeken. "Ik breng je wel", begint hij meteen. Een hoek om en twee straten verder zit de dichtstbijzijnde openbare wc volgens hem. Bij een openbare fietsenstalling. "Maar ja, dat moet je wel echt weten. Anders loop je hier niet zo snel heen."

Amersfoort de beste wc-stad van de provincie? Daar is zelfs de lokale VVV verbaasd over. "Dat we de Beste Stad van Europa zijn, weten we sinds vorige week. Dit is nieuw voor ons", vertelt een medewerker. Hoewel ze gemakkelijk vier openbare wc's op de kaart kan aanwijzen, heeft ze niet het idee dat Amersfoort hierin echt uitblinkt. "Vaak verwijzen wij mensen gewoon door naar een café."

Toch staat het er echt. Met een 7,7 in het juryrapport is de nummer twee de beste plek voor een nummer één of twee. Utrecht dat ook vaak in de top vijf staat, is vierde geëindigd. Grote stijgers in onze provincie zijn Nieuwegein en Vijfheerenlanden. Montfoort scoort het laagst.

Voor Jane is het duidelijk dat we er nog lang niet zijn. Als dit de situatie in Amersfoort is, mag er volgens haar in Nederland nog heel veel gebeuren. "Doe er iets aan. Naar de wc gaan is een eerste levensbehoefte. Iedereen doet het. Zorg dat de plekken waar het kan goed zichtbaar zijn."

Deel artikel: