Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Amersfoort verkozen tot beste stad van Europa

Amersfoort is bekroond met de internationale titel European City of the Year. Dat heeft The Academy of Urbanism zojuist bekendgemaakt.

Met name de kwaliteit van leven, vooruitstrevende planning en vernieuwing terwijl het unieke erfgoed en karakter behouden blijven, noemt de jury als belangrijke argumenten voor de titel. “Het welzijn en geluk van al zijn burgers staan duidelijk centraal."

De European City of the Year is een vakprijs die gaat over de indeling van een stad, de variatie in woningtypen en ook de verbindingen tussen wijken. Maar ook belangrijk is dat inwoners zich in de stad thuis voelen en of er sprake is van participatie vanuit bewoners voor de leefomgeving.

Tekst gaat hieronder verder.

"Op al die vlakken hebben we veel te bieden", zegt wethouder Rutger Dijksterhuis, die de prijs in Londen in ontvangst nam. "We hebben zowel eeuwenoud als modern erfgoed. Daarnaast hebben we ongelooflijk veel inwoners die zich inzetten voor elkaar en voor hun stad of dorp. Terwijl Amersfoort al tientallen jaren flink groeit, blijft die sterke betrokkenheid en gemeenschapszin intact. Amersfoorters willen nog wel eens bescheiden zijn als het over hun stad gaat, maar deze prestigieuze internationale prijs, zie ik als erkenning dat er genoeg is om trots op te zijn.”

De historie en de mensen zijn altijd nadrukkelijk centraal blijven staan

Amersfoort-burgemeester Lucas Bolsius

Ook burgemeester Lucas Bolsius is verheugd met de prijs. "Amersfoort is in vijftig jaar enorm gegroeid, gemoderniseerd, maar de historie en de mensen zijn altijd nadrukkelijk centraal blijven staan. De erkenning in deze award is er wat mij betreft aan al die Amersfoorters die dag in dag uit samenwerken om onze stad zo bijzonder te maken."

De Amersfoortse Trudy de Mooy liet de stad in september aan de jury, bestaande uit vier Britten, zien. Zij deden niet alleen de binnenstad aan, maar ook de wijken Kattenboek, Vathorst, het Eemplein en de Wagenwerkplaats.

Amersfoort door de ogen van Trudy

Amersfoort is, na Rotterdam in 2015, de tweede Nederlandse stad die de titel in de wacht sleept. Eerdere winnaars zijn onder andere Berlijn, Antwerpen, Edingburgh en Lissabon. Amersfoort laat met de onderscheiding de steden Estepona in Spanje en Exeter in Engeland achter zich.

Deel artikel: