Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Femke Bol kijkt op plek waar het begon terug op bijzonder jaar: 'Je vergeet nooit waar je bent gestart'

Ze won op het WK Atletiek in Boedapest op spectaculaire wijze twee gouden medailles voor tienduizenden toeschouwers en miljoenen tv-kijkers, maar vrijdagavond was Femke Bol terug op de plek waar het voor haar allemaal begon. De Amersfoortse atleet werd door burgemeester Lucas Bolsius gehuldigd op haar atletiekclub Altis.

En die plek is voor haar bijzonder. "Ik denk dat je nooit vergeet waar je bent gestart, dat is altijd bijzonder", zegt de 23-jarige Bol. "Sinds mijn achtste ben ik opgegroeid op deze baan. Hier liep ik voor de allereerste keer de 400 meter." Ook toen zocht ze haar grenzen al op. "Ik deed aan hard trainen en heb daardoor bijna moeten overgeven", zegt ze met een lach.

De inspanningen waren het allemaal waard. Op het afgelopen WK won ze goud op de 400 meter. Maar vooral de spectaculaire manier waarop ze op de 4x400 meter in de laatste meters met een inhaalrace haar tweede gouden medaille won, staan in het netvlies van sportliefhebbers gegrift.

Allemaal een handtekening en foto

Op haar oude atletiekvereniging werden haar prestaties fanatiek gevolgd. Honderden kinderen zijn dan ook dolenthousiast dat ze hun idool in het echt te zien en scanderen haar naam. "Dat blijft wel heel gek", zegt de bescheiden Bol. "Ik hoop dat ik een goed idool ben en doe mijn best. Daarom geef ik ze ook allemaal een handtekening en mogen ze een foto. Want het is en blijft bijzonder. Ook dankzij alle support van hun en alle andere mensen ben ik waar ik nu ben."

Want waar haar vereniging trots op haar is, geldt dat andersom ook. Bol volgt nog altijd de prestaties in Amersfoort. "Mijn club doet het heel goed. Ze hebben ook een ander meisje dat goed gaat op de 400 meter horden, en weer een ander die goed gaat op de 400 meter. Ik hoop dat ik ooit met hun de 4x 400 meter mag lopen natuurlijk."

Aan het eind waagt ze zich nog even aan een vooruitblik nadat burgemeester Bolsius zegt dat hij haar op de volgende huldiging weer zal zien. Wanneer dat is? "Ik hoop na de Olympische Spelen", zegt Bol.

Femke Bol wordt gehuldigd in Amersfoort

Deel artikel: