Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Laveloze tieners zorgen voor grimmige sfeer op Feestweek Abcoude: 'Kliko's vol drank afgepakt'

Openbaar dronkenschap, vechtpartijen, vernielingen, berovingen: een lange lijst van incidenten tijdens het avondprogramma tijdens de Feestweek in Abcoude was een domper op de feestvreugde. Volgens burgemeester Maarten Divendal is een grote groep jongeren verantwoordelijk voor de incidenten. "Zij waren door hun drankgebruik niet meer aanspreekbaar."

Het is een begrip in Abcoude: de jaarlijkse feestweek in het dorp onder de rook van Amsterdam. Al ruim een eeuw is aan het eind van de zomer van alles te doen op straat en op het evenemententerrein in het centrum. Er zijn activiteiten voor kinderen, optredens en men drinkt een glaasje. Dat verloopt doorgaans redelijk rustig, en ook dit jaar was het overdag gezellig.

Maar 's avonds sloeg de vlam in de pan. "Het is nog nooit zo erg geweest", zegt Frank Schootemeijer, mede-organisator van de feestweek. "Het waren vooral mensen van buiten met zelf meegebrachte sterke drank. Dat leidde tot overlast. Die mensen zijn luidruchtig, niet meer in staat om op een goede manier te communiceren. Er wordt geprobeerd de confrontatie op te zoeken met andere groepen, er wordt wildgeplast."

Optelsom van incidenten

Burgemeester Maarten Divendal onderschrijft het verhaal van organisator Schoonemeijer. "Het was een optelsom van incidenten, ernstig en best veel. Grote groepen jongeren waren door hun drankgebruik niet meer aanspreekbaar." De burgemeester van gemeente De Ronde Venen, waar Abcoude onder valt, was daarom gedwongen om in te grijpen.

Zo werd het winkels in Abcoude verboden om alcohol te verkopen, met name om het doorgeven van drank aan minderjarigen tegen te gaan. "Daarnaast is meer gehandhaafd op meegebrachte drank. Toezichthouders en beveiligers hebben daar op gecontroleerd en er is dus ook drank afgepakt." Organisator Schootemeijer vindt het een goede zaak dat er hard werd opgetreden. "Er werden echt kliko's vol spiritualiën afgepakt. Sterke drank, van met name minderjarige jongeren. Het is echt schrikbarend."

Veel minderjarigen

Het groot aantal minderjarigen is ook Eelco Doorn van de lokale D66-fractie opgevallen. "Dat waren er veel meer dan voorgaande jaren en zij kwamen in grote getale van buiten Abcoude. Zoals geconstateerd werd door aanwonenden en andere reizigers, arriveerden zij en masse per trein om de Feestweek te bezoeken." De partij heeft naar aanleiding van de incidentenreeks vragen gesteld. "Hoe komt het dat zoveel jeugdigen zo massaal en onverwacht de Abcouder Feestweek wisten te vinden?", vraag D66 zich af. "En wordt hier onderzoek naar gedaan?"

Daarnaast wil de partij kijken naar de inhuur van beveiligers. Omdat er meer beveiligers waren, werd de inzet van de politie op het evenemententerrein volgens D66 afgeschaald.

Negatieve trend

Een eerste evaluatie met politie, ondernemers, gemeente en inwoners heeft al plaatsgevonden en dat zal niet de laatste zijn, zegt de burgemeester. "Half oktober vindt er ook nog een avond plaats waarop inwoners ervaringen kunnen delen. Hier zijn best wel veel mensen van geschrokken."

Duidelijk is in ieder geval dat de feestweek in Abcoude steeds massaler is geworden. Meer bezoekers kúnnen meer problemen veroorzaken. Het terrein van de feestweek, inclusief kermis, is geen afgesloten gebied zoals bij andere dorpsfeesten vaak het geval is. Daardoor is controleren, op meegebrachte drank bijvoorbeeld, lastiger.

"En het is helaas niet alleen bij ons, maar het is een negatieve trend die je ook in dorpen om ons heen ziet", zegt organisator Schoonemeijer. Ook Divendal ziet een tendens die een mogelijke verklaring kan zijn voor de ongeregeldheden. "Drankgebruik is een toenemend probleem. Zonder daar cijfers bij te hebben, krijg ik de indruk dat jongeren, van 13 tot 18 jaar, meer aan de zware alcohol zitten. Dus geen biertje, maar wijn of wodka. Drankgebruik is te veel genormaliseerd en ouders weten vaak niet dat hun kinderen drinken."

Divendal wil nu eerst grondig onderzoek doen en daar ook de tijd voor nemen. "En ook kijken wat de ervaringen zijn in bijvoorbeeld Wilnis of Vinkeveen. Daar is bijvoorbeeld wel een afgesloten terrein."

Op die manier moet de Abcouder feestweek volgend jaar weer een echt feest zijn, overdag en 's avonds. Schoonemeijer: "Iedereen is welkom, maar met name de groep die al teut is, daar zitten we niet op te wachten. Kom je nu alleen om dronken te worden en onrust te stoken, of kom je voor de gezelligheid?"

Deel artikel: