Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Oldtimer-fans halen hun hart op in Baarn: 'Het is uniek ambachtswerk'

Autoliefhebbers kunnen hun geluk dit weekend niet op. Het landgoed rondom het Paleis Soestdijk is het decor voor honderden klassieke en unieke auto’s tijdens Wheels at the Palace. De Lionsclub Soestdijk organiseerde daarnaast een rally door de provincie.

De kiezelsteentjes op de paden zijn de nachtmerrie van de bezoeker van het evenement. Een van je schoen opspringend steentje kan zomaar een krasje of deukje opleveren in de unieke auto’s. "De gemiddelde auto hier is net zo duur als een huis", lacht een bezoeker.

Toch weerhoudt het de bezoekers, die van heinde en verre komen, niet om af te reizen naar het auto-evenement. De vele mensen, veelal mannen en gezinnen met kinderen, lopen enthousiast langs de voertuigen. Het doorbrekende zonnetje maakt dat de secuur gepoetste auto’s nog een beetje meer gaan glimmen.

Pure ambacht

"Het feit dat alles nog zo uniek en handgemaakt is, maakt het voor mensen mooi", zegt Richard Overmeer, die bij een door hem opgeknapte Rolls Royce uit 1936 staat. "Je ziet vaak nog goed hoe ze in elkaar zijn gezet." En dat zien ook de voorbij schuifelende bezoekers. Vaker dan bij de andere auto's wijzen mensen naar de uit een groot deel van hout gemaakte auto.

Helemaal objectief is Richard niet, aangezien hij een bedrijf heeft in het restaureren van klassieke auto’s. "Ik houd van die oude, ambachtelijke materialen en dat zie je in de klassieke auto’s." Het vele plastic en de nieuwe snufjes van de moderne varianten vindt hij toch minder. Die liefde voor oude auto's heeft hij niet van een vreemde; ook zijn vader is fan van het oude ambachtswerk. "Auto’s als deze zijn uniek. Geen van de auto’s lijkt op elkaar", zegt hij. "Die moderne auto’s zien er allemaal hetzelfde uit."

(Tekst gaat verder onder de fotoreeks)

  • RTV Utrecht
  • RTV Utrecht
  • RTV Utrecht
  • RTV Utrecht

Toch staan er ook veel moderne auto's. Het past goed bij het thema van dit jaar: verleden, heden en toekomst. Ook de elektrische auto krijgt een podium.

Op het veld met de vooroorlogse auto’s is het veruit het drukst. Maar niet alleen de oldtimers kunnen op flink wat bekijks rekenen. Tussen de vele camera’s, telefoons en hurkende mannen door is de auto nauwelijks zichtbaar, maar een spiksplinternieuwe Aston martin Valkryie staat toch echt op het gras voor het paleis. Elk detail van de auto wordt uitvoerig bekeken door de toeschouwers. En dat is niet zo gek: van de exclusieve auto zijn er maar 150 gemaakt.

Blijven dromen

"Dit is zo’n prachtige en unieke auto", zegt Stefan, terwijl hij met glinsterende ogen weer rechtop gaat staan. Al hurkend heeft hij de achterkant van de auto eens goed bestudeerd. "Die belijning! En de vloer van de auto, bizar." De auto lijkt in niets op een 'normale' auto en heeft meer weg van een Formule 1-auto. "Dat maakt hem zo gaaf", vindt ook Rob. Toch is het voor de meeste bezoekers alleen maar kijken en dromen, want de auto kost ruim 3 miljoen euro.

Beiden mannen zijn groot autoliefhebber. "Niet alleen dit soort nieuwigheden, ook de old-timers zijn prachtig", zegt Stefan. "Als die auto’s gaan lopen, dan ruikt het ook oud." Hij is dan ook nog niet zo’n fan van de hoek met de elektrische auto’s. "Dat zijn we nog niet zo gewend, dus dat is nog even wennen."

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

Rit door de provincie

Niet alleen rondom het paleis, maar door de hele provincie waren vandaag oldtimers te vinden. Twintig deelnemers aan de rally maakten een tocht van 120 kilometer door het westen van de provincie. Daarmee halen ze geld op voor lokale initiatieven, waaronder ‘t Fierhuis, een woonvoorziening voor jongeren met een beperking.

"Het is prachtig dat we een evenement als dit kunnen koppelen aan goede doelen", vindt Evert ten Kate, die het namens de Lions Club organiseert. Zelf zit hij in een oude Jaguar. "Oude auto’s hebben een bepaalde nostalgie die nauwelijks uit te leggen is", vindt hij.

Het nadeel aan een oude auto? "Ze gaan helaas weleens kapot", lacht Ten Kate. Eén van de deelnemers moest bij iemand anders instappen. Zijn auto strandde halverwege de rally. "Ondanks dat heeft hij er wel van genoten", weet de organisator. "Een klassieke rit is prachtig, ook als je niet zelf rijdt."

Deel artikel: