Grenzen Utrechts elektriciteitsnetwerk nu écht in zicht waarschuwt gemeente, en dat kan iedereen raken
De fysieke grenzen van het elektriciteitsnetwerk in Utrecht komen nu écht in zicht. Dat schrijft wethouder Lot van Hooijdonk in een brief aan de gemeenteraad. Dat levert niet alleen problemen op voor bedrijven, maar kan ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld inwoners die een laadpaal voor hun elektrische auto willen plaatsen. Ook scholen die willen uitbreiden of op een nieuwe locatie starten komen in de problemen.
Al langer is duidelijk dat het dringen is op het elektriciteitsnetwerk in Utrecht. Nieuwe scholen, kantoren en appartementencomplexen komen bij Stedin al op een wachtlijst te staan. Netbeheerders Stedin en TenneT waarschuwden al dat de druk op het stroomnetwerk nu zo groot aan het worden is dat vanaf 2025 ook zogeheten 'kleinverbruik' geraakt kan worden.
Gevolgen voor nieuwbouw
"Dit kan iedereen in de stad raken", schrijft Van Hooijdonk dan ook. Niet in de laatste plaats raakt het de gemeente zelf. Utrecht heeft bijvoorbeeld forse nieuwbouwplannen. Maar het is nog onduidelijk of alle woningen ook op tijd van stroom kunnen worden voorzien.
Ook is de gemeente verantwoordelijk voor de schoolgebouwen in de stad. Voor tientallen onderwijshuisvestingprojecten is het nu onzeker of ze wel een stroomaansluiting kunnen krijgen. Voor drie lopende projecten bij Van Asch van Wijkschool, De Kleine Prins en International School Utrecht is de gemeente dan ook met spoed op zoek naar een maatwerkoplossing.
Bedrijven moeten zich eveneens zorgen maken. Nieuwe locaties zullen al snel tegen problemen aanlopen. Het uitbreiden of verplaatsen van een bedrijf kan ook lastig worden.
Dan is er nog de energietransitie. Utrecht heeft ambitieuze klimaatdoelen. Maar de krapte op het elektriciteitsnetwerk staat ook die in de weg. Dat betekent bijvoorbeeld dat woningen en bedrijven minder snel van het aardgas af kunnen dan de gemeente graag ziet. Ook emissieloos vervoer komt daardoor in de knel: grootschalige oplaadpunten voor elektrisch vervoer vormen een uitdaging.
Na zomer meer duidelijk
Hoe groot de problemen precies zijn, is nog niet duidelijk. Netbeheerders Stedin en TenneT doen op dit moment onderzoek. De resultaten hiervan worden na de zomer verwacht. Zeker is al wel dat de netbeheerders pas vanaf 2029 structurele extra netcapaciteit kunnen bieden. Dan zijn volgens de huidige planning nieuwe hoogspanningsstations klaar in Breukelen-Kortrijk en Utrecht Noord.
Voor Utrecht Noord moet dan wel eerst nog een locatie worden gevonden. In totaal hebben TenneT en Stedin samen grond ter grootte van ruim vijf voetbalvelden nodig. De locatie kan op grond van de gemeenten Utrecht, De Bilt of Stichtse Vecht komen te liggen. Voor het eind van dit jaar moet daar duidelijkheid over zijn.