Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Utrechtse oud-burgemeester Vos overleden: 'Omaatje met hoefijzer in haar tas'

Lien Vos-Van Gortel is op 91-jarige leeftijd overleden. De VVD-politica was ruim elf jaar lang burgemeester van Utrecht.

Maria Wesselina Margaretha Vos werd op 2 november 1931 geboren als dochter van een huisarts in Baambrugge. Na haar studie geneeskunde in Amsterdam en het opvoeden van drie zoons werd ze in 1970 gemeenteraadslid in Den Haag. Vier jaar later werd ze daar wethouder van Financiën.

Vlag hijsen

In 1981 werd Vos burgemeester van Utrecht, als opvolger van Henk Vonhoff. In een interview met de Volkskrant zei ze na een half jaar: "Vonhoff vond al die publieke optredens zalig. Ik heb daar niet zo'n behoefte aan. Het is belangrijk dat de stad goed marcheert. Voor zover daarin voor mij een functie is door ergens een vlag te hijsen, vind ik dat prima."

De liberale Vos gold als een opgewekte en energieke bestuurder

Als burgemeester besteedde Vos veel aandacht aan het contact met de Utrechters. "Ik probeer bij alle soorten evenementen te komen", zei ze vlak voor haar vertrek uit de stad tegen Trouw. "Het is vaak een mooie aanleiding om te horen hoe het er bij een club aan toe gaat, om te zien wat er in een buurt leeft."

Eerste vrouwelijke burgemeester

Lien Vos was de eerste vrouwelijke burgemeester van een van de vier grote steden. Onder haar bestuur werd de uitbreiding van Utrecht naar onder meer Leidsche Rijn voorbereid. Nog tijdens haar ambtsperiode werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Bij haar afscheid omschreef de lokale politiechef Dik van district Paardenveld zijn korpsbeheerder Vos als een quasi-naïef omaatje, "maar dan wel één met een hoefijzer in haar tas."

In 1992 droeg ze de ambtsketen van de stad over aan Ivo Opstelten, om lid van de Raad van State te worden. Hoewel Vos werd geroemd als een nuchtere, zakelijke en vooral aardige burgemeester werd haar afscheid ontsierd door kritiek. De gemeenteraad had 200.000 gulden uitgetrokken voor de afscheidsrecepties en een live op de lokale tv uitgezonden show met Mies Bouwman in de Jaarbeurs. Voor een gemeente die met een financieel tekort van zo'n 200 miljoen gulden onder financieel toezicht van het Rijk stond was dat een exorbitant bedrag.

De liberale Vos gold als een opgewekte en energieke bestuurder. Ze bleef tot op hoge leeftijd actief in overheidscommissies. Lien Vos trouwde in 1957 met de natuurkundige Jan Eling Vos, die in 2002 overleed. Samen kregen ze drie zonen.

Deel artikel: