Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Honderden betogers fietsen naar provinciehuis uit protest tegen nieuwe aanvliegroute Schiphol

Honderden mensen hebben vanochtend bij het provinciehuis geprotesteerd tegen het voornemen van minister Mark Harbers van Infrastructuur om een vierde aanvliegroute naar Schiphol vanuit het zuidoosten te openen. De actievoerders vrezen voor geluidshinder en meer uitstoot van onder meer fijnstof, stikstofoxiden en benzeen.

De actievoerders waren vanuit plaatsen als Amersfoort, Zeist, De Bilt, Bunnik en Driebergen op de fiets naar Utrecht gekomen. Ze hadden borden bij zich met teksten als 'no plane, take the train' en 'van wie is de lucht?'. Een woordvoerder zei dat inmiddels 40.000 handtekeningen tegen het plan voor de vierde aanvliegroute zijn verzameld. "We gaan die op 27 juni samen met een petitie aanbieden in Den Haag, op die dag komt daar de commissie luchtvaart bijeen."

Vliegverkeer dat landt op Schiphol nadert de luchthaven nu nog vanaf drie plekken in Nederland. Om het luchtruim 'efficiënter' te maken, wil Harbers daaraan een vierde aanvliegroute toevoegen. Die gaat voor een groot deel over onze provincie. Meerdere gemeentes hebben daarover hun zorgen geuit. Ook het provinciebestuur wil geen vliegroute boven Utrecht.

Deel artikel: