Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Hoe moeilijk is het om suikervrij te leven tijdens Nationale Suiker Challenge? 'Suiker heeft meer dan 50 schuilnamen'

Een raketje, een magnum, een split, een calippo of toch een schepijsje. De keuze is reuze in de wereld van verkoelende lekkernijen. Met een zonovergoten week voor de deur gaan er ongetwijfeld weer veel ijsjes gegeten worden. Maar hoe gezond is dat eigenlijk? Weet jij bijvoorbeeld hoeveel toegevoegde suikers je toch ongemerkt binnenkrijgt als je aan je ijsje likt? Om meer aandacht hiervoor te vragen start vandaag de Nationale Suiker Challenge van het Amersfoortse Diabetesfonds.

Volgens het fonds hebben veel mensen namelijk geen flauw idee hoeveel suikers ze eten. De hoeveelheid toegevoegde suiker die we denken te eten kan behoorlijk verschillen met de hoeveelheid die we echt eten, blijkt onderzoek van het Amersfoortse fonds. "De helft van alle West-Nederlanders (deelnemers aan het onderzoek uit de provincie Utrecht en Noord- en Zuid-Holland) denkt dagelijks slechts nul tot en met vijf klontjes toegevoegde suikers te eten en drinken. In werkelijkheid is dit gemiddeld 14 suikerklontjes. Jaarlijks krijgen we dus ongemerkt minstens 13 kilo méér suiker binnen dan we denken."

Ice ice baby

Meer toegevoegde suikers eten dan we denken, is voor ijsmaker Roberto Coletti in Utrecht eigenlijk geen nieuws meer te noemen. Hij is één van de bekendste ijsmakers, zo niet de bekendste ijsmaker, van de stad en is ook heel erg bezig met dit onderwerp. Na jaren van ontwikkelen heeft hij dit weekend bekend gemaakt dat zijn ijs 25 procent minder suiker bevat.

"Stiekem kan ik zeggen dat het nog wel lager kan. Morgen ga ik een test zonder suiker doen. Maar op bepaalde smaken. Je kan niet het hele assortiment zonder suiker maken", zegt hij. "Je hebt grenzen waar je kan spelen qua vetheid en zoetheid. Als je het te weinig zoet maakt, qua suiker, dan krijg granita-achtig ijs. Dus dan is het niet smeuïg meer. Het is allemaal niet zo makkelijk. Suiker is niet nodig voor zoetheid, maar ook voor de structuur."

Het ijs van Roberto Gelato bevat eigenlijk al sinds 4 maart minder suiker, maar Coletti heeft dat bewust even stilgehouden. " Ik wou gewoon stiekem doen en kijken hoe mensen reageren, de ultieme test. En veel mensen proefden geen verschil, ze vinden het lekker."

Nationale Suiker Challenge

Terug naar de suikerchallenge. Die start vandaag en zo'n 65.000 mensen doen mee. Het Diabetesfonds hoopt dat mensen een week lang geen toegevoegde suikers eten en drinken. Diena Halbertsma, algemeen directeur bij het Diabetes Fonds, snapt ook dat je suikerinname verminderen een lastig klusje is.

"Suiker heeft meer dan 50 schuilnamen. Daardoor is het lastig om te herkennen of suiker aan een product is toegevoegd”, zegt ze. En suiker zit niet alleen in de meest voorliggende producten zoals ijs en snoep, maar ook in producten waarvan je het niet verwacht zoals hartige dingen. "Zo blijkt dat ruim zes op de 10 onterecht denken dat er geen suiker in kipfilet (vleeswaren) zit. Dat geldt ook voor bruinbrood (een derde), potje pesto (een derde) en granola (een vijfde)."

Minder suiker

Roberto is met zijn ijssalon aan de Poortstraat altijd heel open geweest over zijn ijs en alles wat erbij komt kijken. Hij onderneemt met het motto 'de klant is koning' en had al vroeg in de gaten dat die toegevoegde suikers in zijn ijs een dingetje konden worden. Hij staat er dan ook niet van te kijken dat er vandaag een suikerchallenge start.

"Toen we twintig jaar geleden begonnen met ijs maken, was dat al met een minimum van suiker in het ijs. Ik hou zelf ook niet van hele zoete dingen en ben er zelf ook bewuster van geworden", legt hij uit. " De laatste jaren dacht ik, kunnen we die grens weer doorbreken? Velen klanten vroegen het ook, of er minder suiker in kon."

Één en één was in dit geval niet meteen twee en er ging flink wat tijd overheen voordat het echt te realiseren was, zegt Coletti. En dat is volgens hem helemaal prima. "Wij zijn er voor de klanten. Als ze de wens hebben, moeten ze naar mij komen. Of ik het kan realiseren is een ander verhaal. Het is ten eerste een sensatie, de maatschappij wil minder suiker eten. Maar nogmaals ik sta vast, want bij sommige smaken kan minder suiker ook niet. Maar we zijn vechters en willen winnen, koste wat het kost", zegt hij.

"Eigenlijk waren we vorig jaar al klaar. Maar we hadden veel problemen met grondstoffen, er was niks meer te vinden. Een bepaalde vezel moest uit Frankrijk komen, maar we konden niet meer bestellen. Het was te laat. Afgelopen winter was daarom de laatste test, het doel was minder suiker, maar de perceptie van de zoetheid moest hetzelfde blijven. Zoetheid is de smaakdrager, dus een beetje zoet moet omdat het toch wel lekker is."

Deel artikel: