Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Kringloopwinkels vrezen nieuwe regel: 'Ik denk dat we wel kunnen sluiten'

Een nieuwe wet verplicht kringloopwinkels om bijna alle artikelen die ze binnenkrijgen te registreren. "Ik zou niet weten hoe we dat hier moeten doen", zegt directeur Mieke Bleij van Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden. "Ik denk dat we wel kunnen sluiten."

Potten, pannen, een boek, een fiets en een koffiezetapparaat: je kunt het zo gek niet bedenken of de kringloopwinkel verkoopt het. Bleij schat dat bij hen jaarlijks zo'n miljoen artikelen worden ingeleverd. "Dat zijn echt enorm veel spullen."

Mensen kunnen die artikelen simpelweg afgeven en medewerkers van de winkel zorgen ervoor dat ze zo snel mogelijk op de goede afdeling van de zaak belanden. Met de komst van het Digitaal Opkopersregister (DOR) is daar sinds kort echter een tussenstap bijgekomen. Die wet verplicht kringloopwinkels om bij ieder artikel dat binnenkomt, naam en adres te noteren van de persoon die het heeft ingeleverd.

Administratieve rompslomp

Volgens Bleij is dat voor hen bijna onmogelijk. Op dit moment houdt de Amersfoortse kringloopwinkel niet digitaal bij wat er binnenkomt. Voor het register zou dat wel moeten. "Wat we hier doen is gewoon opschrijven wat er binnen is gekomen en naar welke afdeling het moet. Dat werkt het snelst. Maar nu zouden we dan daarna alles ook nog eens digitaal moeten registreren."

"Dat kan alleen als we een heel administratief apparaat gaan optuigen", legt ze uit. "Wat we vervolgens weer moeten doorberekenen aan de klant."

Ik denk dat ze bij het invoeren van deze wet in Den Haag zijn vergeten na te denken over kringloopwinkels.

Mieke Bleij, directeur Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden

Bovendien heeft de wet volgens haar amper tot geen nut. Het register is namelijk bedoeld om heling en witwassen tegen te gaan, maar daarvan is in haar ogen bij kringloopwinkels geen sprake. "Want wij betalen niet voor de spullen die we inkopen. Ik denk dat ze bij het invoeren van deze wet in Den Haag zijn vergeten na te denken over kringloopwinkels."

En dat terwijl kringloopwinkels een belangrijke functie vervullen, stelt Bleij. "Omdat wij spullen recyclen, maar ook op sociaal vlak. Zo hebben wij hier door het hele jaar heen zo'n 250 mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat dat door kan gaan."

In Utrecht handhaven de boa's in ieder geval nog niet op de nieuwe wet, maar in Den Haag heeft een kringloopwinkel inmiddels een waarschuwing gehad voor het niet registreren van artikelen. "Gelukkig hebben we in Amersfoort heel verstandige boa's die dit niet doen, omdat er eigenlijk al tijdens het invoeren van de wet geluiden waren dat kringloopwinkels hier de dupe zouden van worden."

Gezond verstand

"Het is een kwestie van gezond verstand, want op deze manier kunnen wij wel sluiten", benadrukt ze nog eens. "Het is heel bijzonder hoe we gedwongen worden in maatregelen waarvan je je echt af kunt vragen wat het nut ervan is."

Ze hoopt dan ook dat er snel een uitzondering op de wet komt voor kringloopcentra.In afwachting daarvan is ze in ieder geval niet van plan zich aan de wet te houden. "Tot die tijd doen we hier aan burgerlijke ongehoorzaamheid. Want we noteren helemaal niets", is ze stellig.

Deel artikel: