Koning en minister Kuipers bekijken in Zeist de toekomst van de zorg
Spreiding van patiënten door een monitor. Niet meer naar het ziekenhuis voor een behandeling maar gewoon thuisblijven dankzij een slimme app. De toekomst van de zorg blijft zich ontwikkelingen. Die ontwikkeling gaan koning Willem-Alexander en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag bekijken tijdens hun bezoek aan het Zorg Coördinatie Centrum in Zeist.
Het Zorg Coördinatie Centrum (ZCC) is een pilot die in 2020 is gestart. Het is de bedoeling te ontdekken hoe de acute zorg, dus de zorg buiten kantoortijden, gecoördineerd kan worden.
Kort gezegd zit in een ZCC alle acute zorg samen. Het is één centraal loket voor alle acute zorgvragen uit de regio. Onder meer huisartsen, ambulancezorgprofessionals en ggz-instellingen werken er samen. Zo komen mensen die zorg nodig hebben snel op de juiste plek bij de juiste zorgmedewerker terecht. Het is de bedoeling dat een ZCC de druk op de acute zorg vermindert. De zorgverleners kunnen er snel overleggen met collega’s van onder meer de meldkamer ambulancezorg, de huisartsenpost, thuiszorg, GGZ of de spoedeisende hulp. "We merken nu al dat er veel minder langs elkaar heen wordt gebeld," zegt Jack Versluis, bestuurder bij RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht). RAVU is de initiatiefnemer van het ZCC.
In het centrum wordt ook de spreiding van patiënten geregeld middels een druktemonitor. Een ziekenhuis geeft zelf aan hoe druk het is met kleuren. Rood is vol en groen betekent dat er nog wel wat patiënten bij kunnen. "De druktemonitor is van belang, zeker in deze tijden nu er veel ziekteverzuim is onder het verzorgend personeel", legt Versluis uit. "Maar als een patiënt bekend is in een ziekenhuis gaat hij of zij daar naartoe of het ziekenhuis nu rood is of niet."
Ambulances en slimme apps
De koning en minister staan in ieder geval stil bij twee gebieden van de zorg die in ontwikkeling zijn. Medewerkers van de RAVU laten zien wat een ambulancemedewerker tegenwoordig allemaal kan. En medewerkers van het St. Antonius ziekenhuis laten zien hoe de toekomst van de behandeling van patiënten thuis eruit ziet. Dankzij slimme meetapparatuur en apps kan er steeds meer.
De zorg in ambulances is al jaren veel meer dan alleen het vervoer van patiënten. Ook in de ambulance wordt acute zorg geleverd. Patiënten kunnen onderweg al de nodige zorg krijgen en meteen naar het ziekenhuis worden gebracht waar de juiste specialistische zorg is. Het maakt dan niet uit dat dat ziekenhuis niet het dichtstbijzijnde is.
Krijgt Nederland in elke regio een ZCC?
Dat is wel de wens van minister Kuipers. Hij wil het liefst dat er vanaf 1 juli in elke regio zo'n centrum zit. Het model dat gebruikt wordt in Zeist is goed, maar de minister gaat ook bij de andere centra kijken wat de beste manier is om dit vorm te geven.
"Er zijn nu zo'n 10 zorgcoordinatiepilots en dit is een prachtige. We hebben afspraken gemaakt met alle partijen in de zorg dat we dergelijke centra nu om gaan bouwen tot een landelijk dekkend netwerk van regionale zorg coördinatiecentra."