Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Verliest Vleuten de kaasboer op vrijdag? 'Ja, daar lig je wakker van'

Het zijn spannende tijden voor Utrechtse standhouders. Voor 87 van hen geldt dat hun plekje vanaf volgend jaar ingepikt kan worden door een andere ondernemer. De gemeente Utrecht geeft daarmee gehoor aan Europese regels die het eerlijker moeten maken om als kraamhouder te kunnen ondernemen. "We zijn niet Europa, we zijn Nederland. En als die man er al zo lang staat en het is altijd zo druk, dan zie ik daar de reden niet van in."

Het is een van de verontwaardigde reacties die vrijdagochtend klinken bij de kaaskraam van Alexander Veldhuijzen aan de Hindersteinlaan in Vleuten. "Hij mag echt niet weg", zegt een van de klanten. "Ik kom hier al dertig jaar", zegt een ander. "Ik heb sommigen hun eerste stukje kaas gegeven toen ze in de buggy zaten, en nu komen ze zelf met hun kinderen langs", vertelt Alexander.

Kaasboer Alexander Veldhuijzen staat al dertig jaar op dezelfde stek, maar verliest mogelijk zijn standplaats door nieuwe Europese regels

Onzekerheid

Hoewel het nog onzeker is dat de kaasboer zijn vaste stek moet opgeven, geeft de ontstane twijfel genoeg reden tot zorg. Toen Alexander hier dertig jaar geleden begon, was er geen vuiltje aan de lucht. Z'n kaas viel in de smaak en iedere tien jaar kon hij met succes zijn vergunning verlengen. Maar nu, vanwege die nieuwe Europese regels, is dat comfortabele plekje mogelijk ook een goudmijn voor andere ondernemers.

"Ja, daar lig je wakker van", zegt Alexander. "Het is je boterham. We staan hier elke vrijdag met zes mensen te werken. Ik sta op vier markten, maar dit is toch wel een groot gedeelte van mijn inkomen. En als ik geen nieuwe plek kan vinden, wat echt heel moeilijk is, zit ik thuis."

Nieuw systeem

Iedereen kan dus meedingen naar zo'n plek. Maar onduidelijk is nog welke criteria de gemeente daarvoor aanhoudt. "Het is in ieder geval iets waar we mee te dealen hebben", vertelt wethouder Susanne Schilderman (D66). "Ik denk dat wij er een beetje vanuit twee kanten naar kijken. Als je dat al jaren heel goed doet, zien we daar ook echt een waarde in. Aan de andere kant vinden wij ook dat alle mensen die er nu staan ook een keer de kans hebben gehad om te mogen beginnen, en dat vinden we ook belangrijk."

Op dit moment is de gemeente bezig een systeem uit te werken waar aanvragers op beoordeeld gaan worden. "Zekerheid bestaat er niet, dat is in de kern de regel. En dat is heel heftig als ondernemer, maar we zijn wel aan het kijken welke maatregelen we eventueel kunnen nemen. Kunnen we op een bepaalde manier toch punten toekennen?", vraagt Schilderman zich hardop af.

Alexander probeert zijn winkansen ondertussen te vergroten door een petitie op te zetten. Die is inmiddels meer dan 2000 keer ondertekend. "Die petitie bied ik 2 februari aan mensen in de gemeenteraad aan. En daar wil ik ook vertellen wat het allemaal teweegbrengt. Daar kunnen mensen toch niet doof voor zijn?"

Deel artikel: