Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Honderden gevallen van 'boilerroomfraude': gouden beleggingsberg blijkt diepe valkuil

De politie waarschuwt voor het fenomeen 'boilerroomfraude'. Slachtoffers worden daarbij telefonisch, en ook wel per e-mail, benaderd door internationale (nep)investeringsmaatschappijen met verleidelijke beleggingsrendementen. De werkwijze is zo overtuigend en geraffineerd dat veel mensen toehappen. Alleen in Midden-Nederland zijn honderden gedupeerden. Een aantal recente aangiftes heeft de politie op dit moment in onderzoek. De slachtoffers zeggen dat ze voor meer dan een miljoen euro het schip zijn ingegaan.

Wie in zee gaat met 'boilerroomfraudeurs' verliest al snel duizenden tot tienduizenden euro's. Er is geen vangnet, want verzekeraars vergoeden de schade niet en de bank is niet verantwoordelijk. Gedupeerden belanden in een diep dal, vaak ook psychisch. Meestal moeten ze ook nog eens aanhoren hoe dom het was om in zee te gaan met de fraudeurs. Terwijl de criminelen echt erg doortrapt te werk gaan.

Druk opvoeren

"Wat we zien is dat mensen ongevraagd worden benaderd met een prachtig beleggingsvoorstel", legt een politiewoordvoerder uit. "Het lijkt alsof een bank of financiële instelling belt. Er is geroezemoes en telefoongerinkel te horen." Zo wordt een callcentergevoel nagebootst. Bellen vanuit een ogenschijnlijk succesvol en druk kantoor kan meehelpen het slachtoffer te overtuigen. Vandaar de term ‘boilerroom’. Ook slaat de benaming op de druk die wordt opgevoerd zodat slachtoffers steeds weer geld storten.

Ze ontvangen de algemene voorwaarden, doen een kleine inleg en krijgen inzage in hun belegging via een persoonlijke account. "Maar in werkelijkheid hebben ze te maken met oplichters die het slachtoffer op gehaaide wijze overhalen om te investeren in waardeloze of nepaandelen. Het slachtoffer komt hierachter als het tijd is om geld uit te keren en het ‘bedrijf’ onbereikbaar is en alles nep blijkt te zijn."

Niks terug van de bank

Boilerroomfraude is een landelijk fenomeen en houdt zich niet aan grenzen. In Midden-Nederland zijn al honderden slachtoffers gemaakt, laat de politie weten. Recent zijn er provinciebreed meerdere aangiftes binnengekomen waarbij in totaal sprake is van een schadebedrag van een paar miljoen euro. Het opsporen van de daders is lastig. Vaak zitten er internationale criminelen netwerken achter de boilerroomfraude.

Er zijn meerdere vormen van digitale oplichting, maar het probleem van boilerroomfraude is dat de bedragen al snel hoog oplopen. Zo is een slachtoffer in Nederland vorig jaar 1,5 miljoen kwijtgeraakt. Ze klopte aan bij klachteninstituut Kifid omdat ze vond dat de bank haar meer had kunnen beschermen tegen de oplichters. Maar de bank hoefde de schade niet te vergoeden.

De vrouw maakte het geld doelbewust over naar een bankrekening buiten de EU. Kifid oordeelde dat de bank als betaaldienstverlener optrad en niet verplicht was om betaalopdrachten te monitoren en te waarschuwen. Een bank moet weliswaar fraude en misbruik van het betalingsverkeer zoveel mogelijk zien te voorkomen, maar dan moeten er wel gegronde redenen zijn om te twijfelen aan de betaalopdracht. De bank moet zich dus bewust zijn van frauduleus handelen en ervan op de hoogte zijn dat de klant handelt naar de instructies van een neporganisatie. Kifid laat weten dat het in 2020 twaalf klachten over beleggingsfraude heeft behandeld. In alle gevallen hoefde de bank de schade niet te vergoeden.

Waarschuwingslijst

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zette vorige maand nog tien nieuwe vermoedelijke boilerrooms op een waarschuwingslijst voor consumenten. Het gaat om Metatrade, Prime Olympic, Thinvest, MIT, AKO Markets, Caplita, Capital Whale, RimpMarket, GMT Investments en BigPeak Finance.

Toezichthouder AFM ontvangt daarnaast signalen dat de boilerrooms gebruikmaken van Remote Desktop Software. Ze beweren hiervoor een licentie te hebben vanuit de AFM. Door het gebruik van zulke software kunnen boilerrooms op afstand apparaten van consumenten, zoals computers en smartphones, overnemen en hierop handelingen uitvoeren. Oplichters kunnen bijvoorbeeld vanaf een betaalrekening geld overmaken naar de boilerroom.

"Wij vaardigen geen licenties uit voor het gebruik van zulke software en wij waarschuwen consumenten ervoor niet in te gaan op verzoeken om dergelijke software te downloaden. Dit is een veel voorkomende vorm van oplichting", aldus AFM.

Deel artikel: