Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Zes aanhoudingen bij bezetting restaurant Utrecht uit protest tegen foie gras

Activisten hebben vrijdagavond restaurant Bistronome Des Arts in Utrecht bezet gehouden. De politie heeft zes actievoerders aangehouden voor huisvredebreuk. Active for Justice, zoals de groep heet, protesteert tegen het serveren van foie gras. Bij de actie is één aanwezige gewond geraakt.

Volgens de politie is in overleg met de eigenaar van het restaurant besloten dat de actievoerders uit eigen wil mochten vertrekken, mits ze zich zouden identificeren. Uiteindelijk weigerden zes actievoerders mee te werken, zij zijn gearresteerd. Twee van de actievoerders hebben zich in het restaurant vastgeketend en worden losgemaakt.

Het ging in totaal om zo'n tien actievoerders, aldus de politie. "We zijn daar ter plaatse gegaan, er was een hoop commotie", aldus een woordvoerder van de politie. Een aanwezige is gewond geraakt aan zijn been en moest naar het ziekenhuis. In eerste instantie leek hij mogelijk door een gegooide kruk gewond te zijn geraakt, later bleek het de gast van het restaurant over flyers van de activisten te zijn uitgegleden.

De actievoerders kwamen rond 19.00 uur het restaurant binnen. Volgens Active for Justice werden er leuzen tegen het serveren van foie gras gescandeerd. In Nederland is de productie van foie gras verboden, maar importeren van de vette lever uit bijvoorbeeld Frankrijk is niet verboden.

Foie gras is de lever van vetgemeste eenden of ganzen. Dat vetmesten gebeurt vaak met dwangvoeding, aldus Active for Justice. "Hun levers (opgezwollen tot wel tienmaal de maat van een normale lever) eindigen als foie gras op de borden van restaurantbezoekers. Wij zijn van mening dat 2023 een goed jaar is om hier een einde aan te maken." De actiegroep zegt dat het restaurant aan de Lijnmarkt op eerdere verzoeken via de mail en brieven niet reageerde.

Deel artikel: