Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Boycots en benefietconcerten vanwege WK in Qatar: 'Wij zenden het WK schaakboksen uit'

Wel of geen WK-wedstrijden uitzenden in je kroeg "vanwege Qatar"? Voor dit dilemma staan cafés, clubs en podia. In de meeste zaken kan je gewoon naar Oranje kijken, maar er zijn ook boycots.

De Ping Pong Club in Utrecht weigert mee te doen aan een voetbalfeestje in Qatar. Geen Oranjeduels op een groot scherm dus, in de horecazaak in de Concordiastraat. "Wij voelen ons helemaal niet goed bij dit WK vanwege de mensenrechtenschendingen en ik denk dat we veel metgezellen hebben in dit ongemak", zegt evenementenmanager Gaard van Vugt.

Samen schreeuwen en juichen

Gaard bedacht een "alternatieve WK-experience". Vrijdag wordt het WK schaakboksen uitgezonden als Nederland tegen Ecuador speelt. "Omdat we wel begrijpen dat mensen ervan houden om samen naar een scherm te schreeuwen en met vrienden voor iemand te zijn."

De Ping Pong Club komt ook tijdens andere duels van het Nederlands elftal alternatief. "Dat kan bij wijze van spreken ook het WK jeu de boules of WK fierljeppen zijn. Het gaat erom dat mensen het gezellig hebben en samen kunnen juichen."

Ook wij hielden van een bomvol oranje cafe bij EK en WK, maar dit keer kunnen we echt niet mee doen.

Café Kalff

Ook gaycafé Kalff aan de Oudegracht in Utrecht gaat dit toernooi geen wedstrijden uitzenden. De kroeg wijst naast mensenrechtenschendingen op corruptie en homofobie in Qatar. "Ook wij houden van een bomvol oranje café bij EK en WK, maar dit keer kunnen we echt niet mee doen. Dus de tv blijft uit", laat de horecazaak weten via Facebook. Bij de start van elk Oranjeduel schenkt het café aan gratis biertje. "Dat is het minste wat we kunnen doen."

Gratis biertje bij Oranjeduels.

Café De Beurs op de Neude in Utrecht liet eerder al weten niet mee te doen. Er komt geen groot scherm op het plein en ook in de kroeg zelf worden de wedstrijden niet vertoond. Eigenaar Theo Burger noemde het WK in Qatar "een belachelijke situatie".

In de kantine van voetbalclub Rivierwijkers uit Utrecht kunnen leden op 25 november wél gewoon het WK volgen. Toch wordt ook daar stilgestaan bij de bijzondere situatie onder de noemer Kijk niet weg. De winst die gemaakt wordt met barverkopen, doneert de club aan Amnesty International.

Volgens de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland lijken de meeste uitbaters ervoor te kiezen om het WK wel uit te zenden. "Een enkeling is principieel, spreekt dat ook uit en doet niet mee. Verder valt op dat het WK dit keer een stuk minder lijkt te leven dan bij vorige edities", zegt voorzitter Jan Hagenouw. Van sommige ondernemers heeft hij gehoord dat ze wellicht opschalen als Nederland verder komt in het toernooi, maar concreet is dat niet.

Benefietconcerten voor omgekomen arbeiders

In Amersfoort is een ander initiatief rond mensenrechtenschendingen in Qatar. In kerkelijk centrum Het Brandpunt zijn drie benefietconcerten voor de nabestaanden van arbeiders die zijn omgekomen bij de bouw van WK-stadions. De concerten vinden tegelijkertijd plaats met de wedstrijden van Oranje.

Initiatiefnemer Esther Ocheng wil mensen een keuze bieden: kijken of herdenken. De benefietconcerten zijn niet bedoeld als protest, maar als alternatief, benadrukt ze. "Voor wie niet wil kijken, maar wel iets wil doen", staat op de uitnodiging.

Esther is dirigent bij Het Brandpunt en lid van kerkgenootschap de Zevende-dags Adventisten. Ze raakte geïnspireerd door een artikel in Trouw: 'De slaven van Qatar'. Hierin kwam het verhaal van Jamal aan bod. Zijn broertje is een van de arbeiders die is overleden bij de bouw van een stadion.

Na het lezen van het stuk vond Esther dat ze wat moest doen. "Het gaat niet om slachtoffers, maar om mensen, je medemens." Esther keek wat binnen haar vermogen lag en het idee voor de benefietconcerten was snel geboren. "Ik heb muziek gekregen als talent. Verder heb ik een koor en een gebouw ter beschikking."

Naast muzikale optredens zijn er rond de benefietconcerten sprekers die zelf te maken hebben gehad met onrecht of voor mensen zijn opgekomen. Een van hen komt uit Amersfoort en heeft via crowdfunding het achterstallige salaris opgehaald voor een arme Bengaalse boer uit Bangladesh. Een van de zangers was zelf een migrantarbeider in het Midden-Oosten en zal iets vertellen over zijn ervaringen daar.

Het eerste concert is maandag, als Nederland om 17.00 uur tegen Qatar speelt. De andere zijn op 25 november en 29 november als Oranje het opneemt tegen respectievelijk Ecuador en Qatar. De openingswedstrijd van het WK is vandaag om 17.00 uur en wordt gespeeld door Qatar en Ecuador.

Deel artikel: