Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Utrecht past gevaarlijke kruising stadion Galgenwaard versneld aan na klachten: 'Eindelijk verandert er iets'

Utrecht gaat de onveilige verkeerssituatie bij stadion Galgenwaard op korte termijn aanpassen. Afgelopen zomer werd al bekend dat de kruising van de Herculeslaan en de Laan van Maarschalkerweerd met de Weg tot de Wetenschap op termijn op de schop gaat, maar de gemeente wacht niet langer en draait de voorrang vanaf volgende week om. "Ik ben ontzettend blij dat er nu iets gaat gebeuren", zegt de blinde Marcel van der Bie die het probleem aankaartte bij de gemeente.

Bij de gemeente Utrecht kwamen de afgelopen tijd meerdere klachten binnen van voetgangers en fietsers die zich niet veilig genoeg voelen op de kruising. Zo moet Marcel altijd om hulp vragen als hij met zijn blindengeleidehond wil oversteken bij de oversteekplaats van tramhalte Galgenwaard richting de Kromhoutkazerne. Bij dit kruispunt is namelijk geen stoplicht of zebrapad. Auto's komen uit verschillende richtingen, dus puur op gehoor oversteken is een flinke uitdaging. De PvdA, D66, VVD en SP stelde na een item op RTV Utrecht mondelinge raadsvragen over het kruispunt.

"Vorig jaar heb ik daarom contact opgenomen met de gemeente", vertelt Marcel. "De projectleider van de gemeente heeft mij, het Solgu (Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht, red.) en de Oogvereniging vervolgens continu meegenomen in de ontwikkelingen. Het was een heel stroperig proces, maar ik ben ontzettend blij dat er nu iets gaat gebeuren en ik hoop dat dat gaat leiden tot een veiligere situatie voor iedereen."

Maatregelen

Vanaf volgende week wordt de Herculeslaan - Laan van Maarschalkerweerd de voorrangsroute. Nu is dat nog de Weg tot de Wetenschap. Verder brengt de gemeente het aantal opstelvakken op de nieuwe voorrangsroute terug tot één, zodat er ruimte ontstaat voor betere oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. De nieuwe situatie moet er ook voor zorgen dat buslijn 41 richting Wijk bij Duurstede straks voorrang heeft en daarom niet meer zo vaak vertraagd is.

De nieuwe situatie die vanaf volgende week geldt.

Lossen deze tijdelijke maatregelen de problemen op voor Marcel? "Ik hoop het echt, dat zal de praktijk moeten uitwijzen. Het hangt er ook vanaf of de nieuwe regels goed worden nageleefd. Van mensen die kunnen zien hoor ik ook: hoe overzichtelijk blijft het kruispunt? Ik denk dat daar het grootste risico zit. Maar ik heb er wel vertrouwen in dat de maatregelen gaan helpen."

Eerder werd al bekend dat de kruising bij stadion Galgenwaard op de schop gaat om de doorstroming voor het openbaar vervoer te verbeteren. De tijdelijke maatregelen maken onderdeel uit van de hele inrichting van de kruising die later plaatsvindt. Een onderzoeksbureau gaat tot die tijd bekijken of de tijdelijke maatregelen werken.

RTV Utrecht maakte vorig jaar deze reportage over de oversteek:

Deel artikel: