Valse wolfspinnen rukken op in Utrecht, wat te doen als je 'm ziet?
Het aantal meldingen over valse wolfspinnen in de provincie Utrecht is dit jaar verdrievoudigd naar 195. In de stad Utrecht werd het beestje het meest gezien, net als vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Waarneming.nl. Landelijk kwamen tot nu toe bijna 1600 meldingen binnen, ruim vijf keer zo veel als in heel 2021.
De spin komt uit het Middellandse Zeegebied, maar kan steeds beter overleven in ons zachter geworden klimaat. Het lichaam kan tot 2 centimeter groot worden, inclusief de poten komen ze uit op 5 à 6 centimeter. Het diertje is daarmee wat groter dan de gemiddelde Nederlandse spin en kan door de huid van mensen bijten. Echt vals is hij niet. In de regel bijt hij alleen als hij zich bedreigd voelt.
De pijn is vergelijkbaar met een wespen- of bijensteek en de gevolgen zijn hetzelfde. Bij personen met een specifieke allergie kunnen de symptomen wel ernstiger zijn. Wereldwijd is echter nog geen geval bekend van ernstige medische gevolgen door een beet van een valse wolfspin.
De valse wolfspin dook in alle provincies vaker op en is het meest gezien in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. In Zeeland maakten mensen het minst vaak melding. De spin werd in Flevoland voor het eerst waargenomen.
Spinnendeskundige Peter van Helsdingen van Naturalis ziet dat het diertje steeds beter kan overleven in ons klimaat. "De valse wolfspin komt al sinds een jaar of tien voor in de meeste delen van Nederland." Hoe het beestje ooit in Nederland terecht is gekomen, weet hij niet. "Maar hij heeft zich hier goed gevestigd."
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De meeste spinnen zijn waargenomen in de zomer. Zo kwamen ruim 1300 van de meldingen dit jaar na juni binnen. Waarom mensen toen vaker valse wolfspinnen zagen, is lastig vast te stellen. "Het is wel zo dat de spin bij warm weer iets actiever is, afhankelijk van hoeveel honger het beestje heeft."
Vangen of laten zitten?
Mensen die een valse wolfspin in of rond thuis tegenkomen, kunnen deze het beste op zijn plek laten zitten, adviseert Van Helsdingen.
"Maar mocht je de spin in huis tegenkomen en naar buiten willen brengen, dan volstaat een glas met een kartonnetje eronder. Valse wolfspinnen zitten vaak erg stil en zijn niet zo snel, dus ze zijn goed te vangen. Pak hem in ieder geval niet op met je handen, want ze kunnen dus bijten."