Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Rennen door het museum en het kasteel in Woerden: 'Een beetje lopen en een beetje fun'

Ter ere van de 650ste verjaardag van Woerden rennen vandaag honderden mensen in het centrum en rondom de stad. Eén van de onderdelen van de Culture Run is de Urban Run waar bijna vierhonderd mensen aan meedoen.

Organisator Mark van Leeuwen is heel blij met het zonnetje vandaag: "Vorige week was het op het Exercitieveld waar de start en finish is nog één grote modderpoel door regen. Maar vandaag is het heerlijk weer."

Burgemeester Victor Molkenboer geeft het eerste startschot

Elke tien minuten start er een groep met het rennen van een parcours van 6,5 kilometer door de stad. Van Leeuwen: "De deelnemers gaan onder andere door het kasteel, de kerk, door de bibliotheek en het Stadsmuseum. Het is een 'funrun', dus het gaat er niet om wie de snelste tijd neerzet. Het gaat erom dat mensen op een originele manier de stad verkennen."

Toch even niet rennen, maar rustig lopen

Burgemeester Victor Molkenboer geeft het eerste startschot voor de Urban Run, maar rent zelf ook mee in de kopploeg: "Ik probeer al elke week hard te lopen en dit is maar zes kilometer dus ik verheug me erop. Het is natuurlijk fantastisch om door de stad te lopen door allerlei gebouwen heen."

De deelnemers komen onder andere door de Bonaventurakerk, en daar is het voor sommige deelnemers wel even wennen. Het is namelijk niet de bedoeling dat er wordt gerend in de kerk. Het is dus ook een klein rustpunt in de hardlooproute. Sommige deelnemers nemen de tijd om een foto te maken of even stil te staan: "We kunnen even op adem komen, ik kom hier normaal niet dus het is leuk om op deze manier de stad te leren kennen", zegt een van de deelnemers.

Twee vrouwelijke deelnemers maken een foto in de kerk: "Ja daar doen we het ook voor. We moeten ondertussen wel al het moois kunnen zien. Het is een beetje lopen maar ook de fun."

Schilderijen kijken en snel weer door

Op het Kerkplein staat een grote vrachtwagen, binnenin zijn wat obstakels zijn neergezet waar de deelnemers doorheen moeten klimmen. Dit is voor de deelnemers wel een verrassing: "Ik vind het heel leuk georganiseerd."

In het Stadsmuseum Woerden kan niet iedereen zich inhouden om even rond te kijken: "We zijn hier laatst ook geweest, dus we kijken even of dezelfde schilderijen er nog hangen." Maar veel tijd wordt er niet verloren want na een snelle blik door de ruimte rennen de deelnemers alweer snel naar buiten.

Na ongeveer drie kwartier zit de Urban Run er voor de eerste deelnemers alweer op: "Het was heel erg leuk maar ook vermoeiend. Want je wil ook van alles doen onderweg en van alles zien. Het was geweldig. Vooral het rennen door de kelders van het kasteel vond ik heel bijzonder. Het zijn toch plekken waar je normaal niet zo snel komt, heel grappig", zegt één van de deelneemsters hijgend.

Deel artikel: