Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Arnolds fietsrecord sneuvelde door proefritje Vuelta-renners: 'Dacht dat het de buurman op zijn e-bike was'

Lukt het niet om door te breken als prof dan is er voor de amateurwielrenner alsnog een fijne troostprijs: je tot King of the Mountain (KoM) kronen. Hiervoor moet je in de sportapp Strava de snelste tijd op een afgebakend stukje weg rijden. Maar nu de Vuelta voor de deur staat, en veel profs in de provincie Utrecht hun trainingsrondjes rijden, wordt menig 'Kommetje' aan flarden gereden.

Zo ook het zogeheten segment van amateurfietser Arnold Gaasenbeek. De 50-jarige Maarssenaar was op 28 maart 2021 de snelste op een stukje van bijna drie kilometer nabij Tienhoven. Tot gisteren. Want vijf profs van team Quick Step-Alpha Vinyl doken met maar liefst veertien seconden onder zijn tijd. En dus is Arnold King of the Mountain af.

Arnold verliest zijn Strava-records aan de Vuelta-renners

Zijn reactie op het verliezen van die majestueuze eretitel? Lachend: "Ik keek eerst of het niet mijn buurman op zijn e-bike was." Toen het renners Remco Evenepoel, Ilan van Wilder, Louis Vervaeke, Pieter Serry en Rémi Cavagna bleken te zijn, volgde berusting. "Toen ik die namen zag, heb ik meteen een screenshot gemaakt en mijn broer geappt. Het is écht een mooi lijstje."

Vreselijk balen deed Gaasenbeek daarom ook niet. Hij is er stiekem wel trots op dat profwielrenners zijn record uit de digitale boeken hebben gereden. Daarnaast is 'ie niet de enige, meer provinciegenoten zagen hun KoM als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zo is Sébastian Reichenbach vanaf vandaag de snelste op de Lekdijk bij Wijk bij Duurstede. Michael Woods veroverde het segment langs de Pyramide van Austerlitz.

KoM-jacht

Maar de profs hebben het ook écht makkelijker, vindt Gaasenbeek. "Ze fietsen in een peloton, houden elkaar uit de wind en zeker tijdens wedstrijden hoeven zij zich geen zorgen te maken over stoplichten en andere weggebruikers."

In die zin is zijn segmentenstrijd er eentje met meer uitdagingen. Hij heeft er inmiddels tientallen op zijn naam staan. "Ik ben nogal competitief. En als ik op KoM-jacht ga, fiets ik alleen." Dat brengt ook risico's met zich mee. "Steeds meer Nederlanders fietsen en de paden zijn daar heel vaak niet goed op ingericht."

Strijdbaar

Naast zelf het stalen ros uit de schuur pakken, volgt Gaasenbeek de sport op de voet. Zéker nu de Vuelta voor de deur staat. "Ook als ik thuis aan het werk ben, staat Eurosport op de achtergrond aan." Vrijdag staat de tijdrit dwarsdoor Utrecht op de kalender. Die etappe zal hij met samengeknepen billen gaan kijken. "Tsja, in de binnenstad heb ik ook een enkele Kommetjes. Die zullen wel afgepakt worden, ben ik bang…"

Ondanks het verlies van het segment bij Tienhoven toont Gaasenbeek zich ook strijdbaar. Hij geeft zich allesbehalve gewonnen. "Als ik weer in de buurt ben, ga ik zeker een nieuwe poging wagen. Het verschil valt wel goed te maken. Zeker als ik de wind in de rug heb."

Deel artikel: