Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Utrechtse start-up maakte simulaties van drukte tijdens Tour en Vuelta: 'Menselijk gedrag vangen in een computermodel'

Hoe zorg je dat alle bezoekers zich veilig door de stad kunnen bewegen tijdens een groot evenement als de Vuelta? Start-up uCrowds in Utrecht houdt zich bezig met crowdmanagement door middel van simulatiesoftware. Het bedrijf kan binnen drie minuten inschatten wat er over een kwartier gaat gebeuren.

"We hebben een model bedacht dat bestaat uit vijf verschillende niveaus van beweging nabootsten. Daarmee proberen we menselijk gedrag te vangen in een computermodel", vertelt Roland Geraerts, medeoprichter van uCrowds en universitair docent Geometric Computing aan de Universiteit Utrecht.

In een 3D-omgeving brengt uCrowds bezoekersstromen in beeld zodat mogelijke knelpunten worden gesignaleerd. Voor de ontwikkeling van de software is ook kennis gebruikt over sociaal groepsgedrag en basisregels voor menselijk gedrag. Daarnaast zijn onderlinge bewegingen tussen mensen bestudeerd. In de praktijk konden de onderzoekers vervolgens testen of hun voorspellingen overeenkwamen met de realiteit.

Er wordt bijvoorbeeld nagegaan waar mensen een stad in en uit gaan, wie de doelgroepen zijn en welke vervoersmiddelen ze gebruiken. Door al deze gegevens in te vullen in het model ontstaat inzicht in de loopstromen. Met de software van de Utrechtse start-up worden de stappen op een bepaalde route doorgerekend.

"Je houdt rekening met welke straten je over moet, welke bekende punten er zijn en hoe druk het is", legt Geraerts uit. "Als je eenmaal de globale route kent, dan pak je tien keer per seconde een punt op de route en die proberen we dan te volgen. Er kan onderweg natuurlijk van alles gebeuren met de voorkeursrichting, bijvoorbeeld als je een groep nadert en kan botsen."

uCrowds krijgt bijvoorbeeld verzoeken om allerlei 'stel-dat-scenario's' door te rekenen en na te gaan of het ergens niet te druk wordt. "Organisaties willen weten hoeveel mensen er op een fatsoenlijke manier op een plein passen zonder dat het vastloopt en mensen hun routes niet meer kunnen vinden." Inmiddels is de techniek zover dat het ook realtime kan.

Tour en Vuelta

De start-up maakte eerder simulaties voor de Tourstart in Utrecht. Er is destijds een aantal maatregelen genomen naar aanleiding van de simulaties van uCrowds. "De hekken stonden te dicht bij het Beatrixgebouw waardoor er te weinig mogelijkheid was voor een goede doorstroom. Daarom zijn die toen verplaatst", aldus Geraerts. "Ook werd uit eerdere simulaties herkend dat het op een bepaald plein te druk werd. Dat plein is toen tijdelijk afgesloten. Verder zijn tijdens de Tour loopbruggen aangebracht om de doorstroom te verbeteren."

Ook in aanloop naar de Vuelta-start in 2020, die werd afgelast vanwege corona, is onderzoek gedaan door uCrowds. "Dat deden we samen met hoofdaannemer Movares in opdracht van de gemeente." De resultaten van dit onderzoek zijn wel gebruikt, maar de organisatie werkt nu samen met andere partijen, laat projectleider Ron Looy weten.

Deel artikel: