Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Klaslokaal wordt ingeruild voor Vikingschip: 'Zo’n praktijkles vergeten ze hun hele leven niet meer'

  • RTV Utrecht / Christiaan Drent
  • RTV Utrecht / Christiaan Drent
  • RTV Utrecht / Christiaan Drent

Groep 6/7 van basisschool de Horn in Wijk bij Duurstede had de primeur: een geschiedenisles afsluiten met een tochtje op het vikingschip de Dorestat 1. Het is een onderdeel van het Viking-lespakket van het plaatselijke museum. Wijk bij Duurstede was namelijk ooit Dorestad, één van de grootste handelsplaatsen van Europa, en werd veelvuldig bezocht en bewoond door Vikingen. "Als kind uit Wijk moet je dat verhaal natuurlijk wel kennen."

In de stadshaven is Kees Sterrenburg, bestuurslid en schipper, bezig de zitjes in het vikingschip droog te vegen. In de verte komen de kinderen al aanfietsen. Vandaag gaan ze in clubjes van tien een stukje varen over de Lek als spectaculaire afsluiting van een serie lessen over Dorestad en de Vikingen. De kinderen die op hun beurt moeten wachten krijgen aan land een snelcursus breien en knopen leggen. Net zoals de Vikingen dat 1200 jaar geleden op deze plek deden.

Geen lieverdje

Want wie waren die Vikingen eigenlijk? Nassim (10) weet dat ze grote hoorns op hun helmen hadden. Klasgenoot Maarten (9) vult hem aan: "Ze waren nogal agressief en gingen vaak de boel plunderen en in de fik steken." Geen lieverdjes dus? "Nee, maar ik ben ook geen lieverdje", zegt Nassim met zelfkennis. "Dus ik ben ook een soort Viking."

Als alle leerlingen een zwemvest aan hebben, wordt de motor gestart en vaart de Dorestat 1 de haven uit. "Die motor hadden ze vroeger natuurlijk niet, dus toen werd er geroeid. Wie wil dat eens proberen?" De hele groep steekt een vinger op. "Ok, kom hier zitten. Daar doe ik het voor", zegt Kees onvermoeid enthousiast. "Eén, twee, drie en háál. En háál… Ja, goedzo!"

Breivork

Ondertussen is José van der Lee met de kinderen op de wal aan het knopen en breien. Ze is al jaren betrokken bij Museum Dorestad en als vrijwilliger educatie betrokken bij de lessen op school. "We hebben nu een Vikinglespakket gemaakt waarin je leert over de Vikingen en de Noormannen. Het knopen leggen is altijd erg populair. En het is leuk om te zien dat juist de jongens het breien met de breivork heel leuk vinden. En zo’n vaartocht is natuurlijk helemaal cool."

Jan Heijman, directeur van basisschool de Horn, is ook aan boord en ziet de kinderen genieten van de praktijkles. "Dit zouden veel meer scholen moeten doen. Minder in het lokaal zitten en meer naar buiten voor een praktijkles. Zo varen op een Vikingschip en zelf roeien: dat vergeet je je hele leven niet meer. En als kind uit Wijk moet je die verhalen over de Vikingen natuurlijk wel een beetje kennen."

Het eerste groepje is weer veilig aan wal en de volgende wordt ingeladen. Een jongen roept: "Dit was leuk! Ik voelde me net een Viking." De bedoeling is dat veel meer schoolkinderen dit tochtje binnenkort gaan maken. "Volgend jaar gaat ons nieuwe museum open en dan willen we dit vaker gaan doen in combinatie met een museumbezoek", zegt José. "Ik ben veel in Scandinavië geweest en daar zie je overal verwijzingen naar Dorestad, maar veel mensen die hier wonen kennen het verhaal nauwelijks. We willen het verhaal en de rijke geschiedenis van Wijk bij Duurstede levend houden."

Deel artikel: