Voor het eerst sinds corona meer faillissementen in Utrecht, toch zijn deze ondernemers optimistisch
Voor het eerst sinds de coronacrisis uitbrak, stijgt het aantal faillissementen in onze provincie. De afgelopen twee jaar wisten veel ondernemers ternauwernood het hoofd boven water te houden, bijvoorbeeld met hulp van de overheid. Maar nu de coronasteunpakketten samen met de lockdowns verdwenen zijn, is het tijd om de balans op te maken. Niet alle ondernemers wisten hun bedrijf overeind te houden, maar er klinkt ook optimisme over de toekomst.
Eerst de cijfers op een rijtje. Vandaag blijkt uit cijfers van het CBS dat het aantal faillissementen nog altijd op een historisch laag niveau is. Het aantal faillissementen lag in april zelfs op het laagste niveau sinds de start van de statistiek in 1981. Als we de cijfers van de Kamer van Koophandel erbij pakken, zien we een landelijke daling, maar een stijging voor de provincie Utrecht. En dat is tekenend voor de situatie nu. Op vraag hoe het met ondernemers gaat, is 'wisselend', is het beste antwoord.
'Mensen hebben wat in te halen'
Marc Tibben van het Utrechtse restaurant de Kartoffel moet bijvoorbeeld alle zeilen bijzetten. "Ik ben alle dagen aan het werk en vraag vrienden, familie en oud-personeel om bij te springen." Eigenlijk is het een goed teken, want het is ontzettend druk. "Het lijkt wel alsof iedereen de afgelopen tijd wil inhalen."
Maar gerust is hij er niet op. Eerder zei hij tegen RTV Utrecht dat hij erop rekende met een belastingschuld van 50.000 euro uit de coronacrisis te komen. "Het is heel fijn dat je uitstel krijgt", benadrukte hij toen, "maar je moet het straks toch betalen."
Maar in de problemen is hij niet gekomen. "Je mag in 36 termijnen terugbetalen, dat is voor mij 100 tot 200 euro per maand." Voor nu is personeelstekort zijn grootste zorg. "Als ik dat op orde krijg, ga ik fluitend de zomer in."
Lees ook: Niemand die je biertje tapt en geschrapte treinen: wen er maar aan, personeelstekort blijft
Maar niet iedereen kwam ongeschonden de coronajaren door. De Utrechtse horecaondernemer Jeffrey de Vries bijvoorbeeld. Hij is eigenaar van onder meer Kantien, de Bierkantine, espressobar Cafétaria en Hout en Hop. Maar hij moest de afgelopen tijd ook afscheid nemen van twee zaken.
Eén zaak heeft hij nog kunnen verkopen, maar niet voor een goede prijs, vertelt hij. "En Loaded aan de Amsterdamsestraatweg is tijdens de tweede lockdown dichtgegaan, daar heb ik faillissement voor aangevraagd." Het was de optelsom, ze konden niet verder, legt De Vries uit. "Ik kreeg het ook niet verkocht in die onzekere tijd. We moesten te veel terugbetalen, hadden er te weinig tijd voor. We draaiden alleen maar verlies en dat kon gewoon niet. Toen moesten we wel de stekker eruit trekken."
Hij is niet de enige. Verschillende bedrijven moesten de afgelopen tijd noodgedwongen de deuren sluiten. In Utrecht verdwenen in coronatijd zeker dertig lunchrooms en sloot één kroeg, meldt De Ondernemer.
Een nieuwe coronagolf? 'Daar denk ik niet aan'
Ondanks het sluiten van twee van zijn zaken, is De Vries optimistisch over de toekomst. Al moet hij er niet aan denken dat er mogelijk dit najaar opnieuw een coronagolf komt. "Daar wil ik niet over nadenken. Dan moet ik de handdoek in de ring gooien voor alles. Dit gaan we toch niet elke keer zo doen?" vraagt hij zich hardop af, doelend op de afgelopen vier lockdowns.
Dat het een lastige tijd was, kan ook Lianne de Groot van De Broekenwinkel in Leusden beamen. Zij moest in coronatijd haar winkel in Barneveld sluiten. "Het is zwaar geweest, maar ik heb geen schulden. Dat is voor sommigen wel anders."
Maar ook zij kijkt optimistisch naar de toekomst. Het is erg druk in de zaak en de vooruitzichten zijn goed. "Sommige mensen gaan helemaal los omdat ze wat in te halen hebben."
'Draaien beter dan ooit'
Voor alsnog is er bij It's a Present, een cadeauwinkel in Utrecht, weer veel vrolijkheid in de zaak. Richard Onderstal kan net als Marc Tibben de financiële situatie overzien. Het personeel heeft hij in dienst kunnen houden en er moet geld terugbetaald worden, maar ook dat komt goed. Ook omdat het ontzettend druk is. "We draaien nu beter dan ooit. Ik durf niet te hopen dat het zo blijft. Het lijkt me eerder een soort stuiptrekking."
De positieve ondernemer laat nog wel vallen dat "al het geld op is". "Alles wat van ons was, is niet meer van ons." Maar hij kijkt optimistisch vooruit. "We hebben een gezond bedrijf."