1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Op deze school geven ze iedere week buiten les: 'Ook als het regent is het leuk'

Rennend van hoepel naar hoepel lossen de groep 6-leerlingen van Het Kompas aan de lopende band staartdelingen op. In de buitenlucht, welteverstaan. Het is vandaag Nationale Buitenlesdag en dus doet de Lexmondse basisschool daar aan mee. Al is het voor hen niet zo bijzonder, want daar krijgen ze iedere week buiten les. "Je hebt helemaal niet door dat je aan het rekenen bent. Echt superleuk."

Toegegeven, het is weleens beter weer geweest. Regendruppels komen uit de lucht vallen terwijl de wind door hun haren waait. Maar dat maakt de leerlingen van Het Kompas niet zoveel uit. "Nee, het is veel minder saai dan rekenen aan je tafeltje binnen", zegt Joeri.

Iedere week buiten les: 'Ook als het regent is het leuk'

Nora knikt. Op een of andere manier kan ze de staartdelingen buiten veel makkelijker maken dan als ze binnen zit, zegt ze. "En ik kan ook niet zo goed stilzitten. Dus dan is dit echt superfijn, hoor. Even lekker buitenspelen en op hetzelfde moment met spelling bezig zijn. Dan ben je gewoon zo lekker aan het spelen én leer je wat."

Meester Erik de Bruijn kijkt trots toe terwijl 'zijn' kinderen over het schoolplein sprinten. Vandaag op het programma: staartdelingen. En dus niet 'saai' achter je tafeltje, maar bewegend oplossen. "We merken dat ze actiever bezig zijn en de stof zo ook veel beter tot zich nemen", legt hij uit. "Ze zijn betrokken bij de les zonder dat ze het echt als 'leren' voelen."

RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Ook in de regen reken ze bij Het Kompas buiten door.

En ja, zegt hij, dat vergt wel wat voorbereiding. De ene keer doen ze taal-estafette ("dan geven we de letters van het alfabet in stokjes aan elkaar door"), een andere keer huppelen ze door de verschillende breuken heen. En dat allemaal buiten, ook als het regent. "En da's helemaal niet erg", roept een rennende leerling. "Goed voor de plantjes, toch? En we zijn het gewend. Als we maar buiten zijn, is het fijn."

Vandaag, op Nationale Buitenlesdag, zijn veel leerlingen met pen en papier op het schoolplein te vinden. Organisatoren IVN Natuureducatie en Jantje Beton hopen dat klassen in de toekomst een kwart van hun lessen in de buitenlucht gaan doen. "Het is voor allerlei zaken goed: van de frisse lucht en de afwisseling die het biedt, tot de manier waarop kinderen spelenderwijs leren", vertelt Ynama Wigman, van Jantje Beton.

RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Meester Erik checkt of de sommen goed zijn.

"Voor veel kinderen werkt het ook niet zo goed om maar in dat lokaal te blijven, terwijl ze buiten vol energie aan die ene rekensom beginnen. We hopen dat nog veel meer te stimuleren, omdat leerlingen het veel leuker vinden om op deze wijze hun lessen door te gaan."

In Lexmond worden de laatste staartdelingen nog even gemaakt. De regen drupt steeds iets harder, maar het deert ze nog altijd niet. "We vinden het gewoon cool dat de meester dit voor ons regelt. En ook met handschoenen aan kunnen we onze sommen maken, toch?"

RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Klaar? Rekenen maar.

Deel artikel: