Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Meisjes (17) gedrogeerd met 'rapedrug' GHB op parkeerplaats gedumpt, OM eist werkstraf voor 19-jarige verdachte

Een 19-jarige jongen uit Utrecht die twee minderjarige meisjes in Soest gedrogeerd zou hebben met de verkrachtingsdrug GHB moet 200 uur werkstraf krijgen, vindt het Openbaar Ministerie. Daarnaast eiste de officier van justitie vandaag in de Utrechtse rechtbank een half jaar voorwaardelijke celstraf en moet hij zich laten behandelen. De meisjes zou hij een schadevergoeding moeten betalen.

De meisjes uit Soest en Amersfoort kregen een mixdrankje waaraan ghb zijn toegevoegd, toen ze bij Bilal en zijn vriend Amin in de auto zaten. Toen zij onwel werden, werden ze door de jongens op een parkeerplaats in Soest uit de auto gezet. Een getuige belde 112, waarna de politie de meisjes bewusteloos aantrof, terwijl het buiten rond het vriespunt was.

Snapchat

Een van de meisjes had al enige tijd contact met Bilal via Snapchat. Op 11 december 2020 had zij een afspraak met hem. Haar vriendin kwam voor de veiligheid mee. Bilal pikte hen op met zijn vriend Amin, in de auto van diens vader. Onderweg schonk Bilal grote bekers Baccardi met Fanta voor de meisjes in, waaraan de GHB ongemerkt moet zijn toegevoegd. De jongens lurkten ondertussen aan lachgasballonnen.

Toen zij later op een parkeerplaats bij het zwembad nog een beker leegdronken, begonnen de meisjes zich vaag en slaperig te voelen. Bilal wilde naast een van de meisjes op de achterbank zitten. Haar vriendin verhuisde tegen haar zin naar de bijrijdersstoel, maar voelde zich vreselijk beroerd. Toen ze moest overgeven werd ze naar buiten geduwd en viel zij hard op haar hoofd.

We wilden gewoon een feestje vieren, dat doen we wel vaker met leuke dames.

Verdachte

Coma

De meisjes werden vervolgens door de jongens uit de auto gezet. Het meisje dat onwel was geworden, had bloed aan haar hoofd en moest door haar vriendin worden ondersteund. Zij gingen buiten onder een jas in de kou liggen. Toen de politie hen vond, reageerden zij niet meer. Het gewonde meisje heeft zeven uur in coma met hartritmestoornissen in het ziekenhuis gelegen. Het andere meisje kwam weer wat bij kennis toen de politie haar vond. Het gewonde meisje was bovendien haar telefoon met pasjes erin kwijt.

In de rechtbank bekende Bilal dat hij het toestel met een dealer had geruild voor een tank lachgas. Maar ontkende dat hij de meisjes ghb had toegediend. Dat zou ook zijn vriend Amin gedaan kunnen hebben of een andere jongen die even bij hen in de auto was komen zitten. Volgens hem konden zij ook nog lopen toen ze uit de auto waren gestapt. Met een van de meisjes ging het niet zo goed maar hij vertrouwde erop dat het andere meisje wel voor haar zou zorgen. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om hem vrij te spreken.

Lachen

Voor de officier staat vast dat het Bilal was die de meisjes drogeerde. Dat is onder meer af te leiden uit afgetapte telefoongesprekken die de jongens achteraf voerden. In de telefoon van Amin stonden zoektermen als "nieuws Soest" en "gedrogeerd Soest". Op een filmpje op het toestel is ook een van de meisjes te zien die traag en afwezig reageert. Daarbij wordt hard gelachen. Bilal had ook de drank geregeld en aan de meisjes gegeven. Het kan niet anders dan dat hij ook de GHB heeft toegediend, vind het OM.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte bewust het risico genomen dat de meisjes zwaar lichamelijk letsel zouden oplopen. Volgens artsen kan klein beetje GHB grote gevolgen hebben en in combinatie met alcohol is het doseren extra moeilijk. Dit kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Ook nam hij het de Utrechter kwalijk dat hij de meisjes aan hun lot overliet, terwijl het overduidelijk niet goed met hen ging.

Stoornis

Bij de strafeis hield het OM rekening met de jonge leeftijd van Bilal en het ontbreken van een strafblad. Hij heeft door ADHD al langer gedragsproblemen en zijn vriendenkring heeft een negatieve invloed op hem. De officier neemt het hem kwalijk dat hij "uit de losse pols" GHB toediende aan twee meisjes die hij nauwelijks kende en waarvan er een bovendien suikerziekte heeft.

Na de zitting gaven de meisjes aan dat ze wel wat teleurgesteld waren over de hoogte van de strafeis. Maar ze vinden het ook belangrijk dat de verdachte wordt behandeld en dit niet nog een keer doet. De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op donderdag 17 februari. Of de andere verdachte in de zaak ook nog wordt vervolgd, heeft het OM nog niet besloten. Dat hangt af van de uitspraak in deze zaak.

Deel artikel: