Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Utrechtse raad wil opheldering over dure starterswoningen: 'Bijna 1.000 euro huur voor studio is veel te veel'

De voltallige Utrechtse gemeenteraad heeft het college vragen gesteld over een nieuw woonproject voor starters in Leidsche Rijn. Ontwikkelaar Change= rekent voor studio's bij het Berlijnplein 633,25 euro kale huur, maar daar bovenop komt een maandelijks bedrag van 326,50 aan servicekosten. Veel te veel, vinden de raadsleden. Ze roepen het college op om in te grijpen. Ook omdat Change= in Amsterdam al is teruggefloten door de rechter.

Jongeren die net aan het werk zijn, komen in het nieuwe wooncomplex in Leidsche Rijn dus uit op een totaalbedrag van bijna duizend per maand. Daar zitten de parkeerkosten nog niet eens bij, stelt raadslid Jeffrey Koppelaar van Student & Starter. "Ter vergelijking: zelf woon ik ook in Leidsche Rijn met mijn vriendin. Ik betaal een lager bedrag per maand voor het dubbele woonoppervlak. En dat is met parkeerplaats en inclusief servicekosten."

Kijkend naar de kale huur is bij Change= in Utrecht sprake van sociale huur, maar op basis van de totale vaste lasten is het logischer om te spreken van relatief dure middenhuur, vindt de raad. "Als iemand dit wil betalen, is het natuurlijk prima, maar het lijkt wel een beetje op misbruik maken van de woningnood en misschien denken ze wel: het wordt uiteindelijk toch wel betaald", aldus Koppelaar. Zijn partij is er ook voorstander van dat Utrecht vooraf duidelijke afspraken gaat maken met projectontwikkelaars.

Onder de servicekosten vallen bijvoorbeeld ook wifi, een wasmachine, laminaatvloer en verduisterende gordijnen. Koppelaar is niet echt onder de indruk. "De laminaatvloer en gordijnen, daar betaal je dus 50 euro per maand voor onder de noemer 'roerende zaken'. Als je deze investeringen zelf doet, ben je uiteindelijk goedkoper uit. Een rits extra voorzieningen is hartstikke leuk, ware het niet dat de huurders hier flink voor moeten betalen. En ons punt is ook: stel het niet verplicht, want het gaat uiteindelijk om het wonen."

Uitspraak huurcommissie en kantonrechter

In Amsterdam is ontwikkelaar Change= al op de vingers getikt. De huurcommissie oordeelde daar dat een afrekening van de servicekosten ontbrak en dat de gerekende servicekosten te hoog waren. De kantonrechter stelde afgelopen zomer dat ruim 250 bewoners in twee complexen van Change= ten onrechte hebben moeten betalen voor een zogenoemde community-overeenkomst voor het gebruik van een gemeenschappelijke ruimte, een interieurpakket voor de studio en voor internet in de woning.

De ontwikkelaar vond dat de huurders in Amsterdam ongelijk hadden. De overeenkomst zou een onlosmakelijk onderdeel zijn van het naar eigen zeggen unieke concept. Het bedrijf voerde aan dat het niet simpelweg studio's verhuurt, maar huurders een gemeenschap biedt waarin 'werken, wonen, leren, leven, zorg en veiligheid' hand in hand gaan. Om dit mogelijk te maken dienen huurders ook te tekenen voor de extra overeenkomst, vond Change=.

De rechter was met de huurders eens dat de kosten die deel uitmaken van de community-overeenkomst niet apart in rekening mogen worden gebracht. "Door potentiële huurders de overeenkomst verplicht te laten ondertekenen, ontstaat een voor de verhuurder niet redelijk voordeel", luidde het oordeel. Ook stelde de rechter dat de geleverde zaken en diensten in de community-overeenkomst onderdeel dienen te zijn van de in rekening gebrachte reguliere huur en servicekosten.

Startersstudio van binnen.

Afgelopen week ontving de Utrechtse gemeenteraad signalen dat Change= in Leidsche Rijn nog steeds hoge servicekosten voorschrijft aan geïnteresseerde huurders. "We kregen een mail van een bezorgde moeder die vertelde waar haar dochter tegenaan liep. De kale huur lijkt mee te vallen en dan verwacht je nog 100 of 150 euro servicekosten, maar niet zo'n hoog bedrag", zegt GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg.

Het lijkt er nu op dat in Utrecht de community-kosten onder de servicekosten zijn geschaard. "Terwijl je daar misschien helemaal niet verplicht gebruik van wil maken", zegt Koppelaar van Student & Starter. "Met het oog op de uitspraken van zowel de huurcommissie als de kantonrechter vinden wij dit onwenselijk."

"Betaalbare" woningen zijn op deze manier helemaal niet betaalbaar, vindt de Utrechtse gemeenteraad. "Huurders hebben recht op een normale huurprijs, zonder een gang naar de rechter te hoeven maken. Er moet worden gekeken naar de totale vaste lasten en niet alleen naar de kale huurprijs. Vernieuwende concepten zijn uiteraard welkom, maar dienen wel rekening te houden met de betaalbaarheid van wonen."

Oproep

De raadsfracties willen van het college weten of het op de hoogte is van de uitspraken van de huurcommissie en kantonrechter. Ze vragen de gemeente bij Change= aan te dringen op verlaging van de servicekosten en het niet langer verplicht stellen van een community-overeenkomst.

Ook wil de raad dat Change= duidelijk communiceert over de parkeerregeling bij het complex in Leidsche Rijn. De vraag is vooral of het huren van een parkeerplaats verplicht is. De raad roept het gemeentebestuur daarnaast op om na te denken over andere maatregelen "om voortaan meer grip te houden op ontwikkelingen waarbij sociale huur onderaan de streep lang niet meer zo betaalbaar lijkt". "Het gaat erom dat we een moreel appèl doen op deze ontwikkelaar", licht Koppelaar toe.

Deel artikel: