Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

De schilderijen van Joke Rijneveen lijken vrolijk, totdat je beter kijkt

Clowneske figuren, een marcherend fanfarecorps en in het gevolg snaterende ganzen en knorrende varkens. Ze lijken zo vrolijk, de wervelende optochten op de schilderijen van Joke Rijneveen. Maar als je al die kleurrijke figuurtjes beter bekijkt, ontstaat ineens een heel ander beeld. Joke: "Het zijn optochten ja, maar het zijn allemaal mensen die maar een beetje doelloos en blind door het leven gaan, dus allemaal ongelukken en ellende meemaken."

De schilderijen van Joke Rijneveen lijken vrolijk, totdat je beter kijkt

Joke heeft kunstgeschiedenis gestudeerd en gespecialiseerd in de 17e eeuw. Joke: "Ik vind de manier van schilderen in die tijd zo goed en zo mooi en interessant ook met al die verschillende lagen. En de verf die zelf nog gewreven werd. De stofuitdrukking van die jurken en de dieprode kleur van de kleding van de pausen vind ik prachtig. En ik vind het heerlijk om hele mooie 17e eeuwse kleren te schilderen met juwelen en zijdeglans. Het is heel erg moeilijk maar het is heerlijk om te proberen dat te benaderen."

'Bij de 17e eeuw moet je toch een galg laten zien'

Thema's uit die tijd komen terug in haar schilderijen. "In die tijd stond toch wel centraal de gebroeders de Witt die uit elkaar gescheurd werden en opgehangen. Toen waren de mensen niet bang om ernaar te kijken. Er zijn prachtige schilderijen gemaakt van de uiteengereten lichamen van de gebroeders De Witt. Maar het was ook zo dat het werd gezien als een leuke gebeurtenis in het leven van de mensen. Ze kwamen daar in grote getalen naar kijken. Rembrandt heeft een fantastische tekening gemaakt van Elsje aan de galg. Dat inspireert me om ergens nog een mensje aan de galg te verwerken in mijn schilderij."

Schilderijen met symboliek

In de schilderijen van Joke zit ook vaak veel symboliek. Zo komen in veel van haar schilderijen drie mannetjes voor. Joke "Dat zijn meneer de Goede, meneer de Beste en mijn vader. Mijn vader was 40 jaar lang ambtenaar en maakte iedere middag met hen hetzelfde ommetje. Zij staan voor de keurige burger en ons geweten, meneer de Goede en meneer de Beste zijn heel vaak mijn geweten. En de varkentjes zijn onze veelvraadachtigheid."

Joke schildert ook landschappen

Naast optochten schildert Joke Rijneveen ook landschappen met een paletmes, maar zelfs daarbij kan ze het fijne werk niet laten. "Ik vind het zo lekker om te priegelen, dat is een onbedwingbare drang. Ik kan eigenlijk niet zonder dat schilderen. Als ik schilder komt alles tot rust."

Deel artikel: