RTV Utrecht
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Petitie tegen 'verpretparking' Henschotermeer 10.000 keer ondertekend

Een petitie tegen vakantiehuisjes en andere faciliteiten op het terrein van het Henschotermeer is in vijf dagen tijd al bijna 10.000 keer ondertekend. Natuurliefhebbers maken op initiatief van de Partij voor de Dieren in Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug bezwaar tegen plannen om de recreatieplas intensiever te exploiteren.

De uitbater wil behalve vijfentwintig chalets aan het water onder meer appartementen, restaurants, een overdekte speelhal, een evenementenhal, een klimbos, een trimbaan en een kinderboerderij aanleggen. Op die manier kan het terrein het hele jaar door te gelde worden gemaakt. Ook moeten er in het Henschotermeer een extra brug en een toren op het eiland komen.

Recreatieschap

Tot de provincie Utrecht in 2014 besloot het huurcontract voor het landgoed op te zeggen werd het Henschotermeer beheerd door het Utrechtse recreatieschap. Bezoekers konden tientallen jaren gratis zwemmen in het voormalige zandwinningsgebied.

Sinds 2020 heft de nieuwe exploitant een bescheiden entree, naar eigen zeggen om uit de kosten te komen en de plas voor toekomstige generaties te behouden. Ook de in december gepresenteerde bouwplannen moeten het gebied rendabel maken.

Privatisering van de natuur

De Partij voor de Dieren vreest dat de "privatisering van de natuur" en de daardoor verwachte toestroom van bezoekers de omgeving van de zwemplas te veel zal belasten. De partij wijst erop dat ook de voorgenomen verhuizing van het Amersfoortse YMCA-complex naar een terrein in de omgeving voor 10.000 extra bezoekers zal zorgen.

Voor verblijfsrecreatie bij het Henschotermeer moet eerst nog toestemming gegeven worden door onder meer het bestemmingsplan te wijzigen. De petitie roept de gemeente en de gemeenteraad van Woudenberg op om het gebied niet te laten bezwijken "onder commercialisering en 'verpretparking'". De handtekeningenactie loopt officieel nog tot half maart.

Deel artikel: