Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Woede over illegale kap op landgoed Beverweert: 'Erfgoed moet beter worden beschermd'

De gemeente moet harder optreden tegen de eigenaar van Kasteel Beverweert en het landgoed daarmee beter beschermen. Dat zeggen Nederlandse erfgoedverenigingen zoals Bond Heemschut en de Nederlandse Kastelenstichting. Afgelopen week werden er veel bomen gekapt bij het landgoed, zonder dat daar een vergunning voor was aangevraagd.

'Kasteel Beverweert moet beter worden beschermd'

Johanna van der Werff werkt voor de Nederlandse Kastelenstichting en is redactielid bij Bond Heemschut die zich ook voor het behoud van erfgoed sterk maakt: "Rijksmonumenten zijn niet voor niets beschermd, dat zijn ze omdat we als land vinden dat ze behouden moeten blijven. Als je iemand zomaar zijn gang laat gaan op zo'n plek, omdat hij toevallig eigenaar is geworden, dan doe je je eigen cultureel erfgoed enorme schade aan."

Werkzaamheden stilgelegd

De gemeente heeft de werkzaamheden stilgelegd en de weg langs het landgoed afgesloten. Desondanks reden er dagenlang nog steeds vrachtwagens af en aan om de gekapte bomen af te voeren. Ook werd in oktober vorig jaar al het monumentale hekwerk weggehaald, volgens de eigenaar zou dat gerestaureerd worden, maar tot op heden is dat niet gebeurd. Een later ingediende vergunningaanvraag tot restauratie loopt nu nog bij de gemeente.

Grote zorgen over park en kasteel als geheel

Alleen een restant van het hekwerk staat er nog.

Robert Quarles van Ufford is voorzitter van de Nederlandse Kastelenstichting en maakt zich grote zorgen. "Het park is ernstig aangetast, ook hele grote bomen van 70 tot 100 jaar oud zijn gekapt en het hekwerk stamt nog uit 1830. Het kasteel en het park vormen samen een ensemble, je kan het niet zomaar los van elkaar zien. Het is een rijksmonument, dit zijn de parels in het landschap en daar moeten we zuinig op zijn."

'Het ideale ommetje'

Omwonende Leny Visser komt uit Werkhoven en is ook raadslid voor het CDA in de gemeente. Ze wandelt hier dagelijks. "Dit is het ultieme ommetje, de tunnel door en dan langs het landgoed lopen. Er is jarenlang geen onderhoud gepleegd in het park, dus ik kan me voorstellen dat er iets moet gebeuren, maar nu lijkt het wel heel rigoreus." Langs het landgoed liggen nog restanten van de omgezaagde bomen, her en der zitten diepe groeven in de aarde van de vrachtwagens. "Ze hebben ook met ontzettend zwaar materieel hier gereden, dus de bodem wordt ook behoorlijk aangepakt. Op zich is het ook wel mooi als het meer open is, dan komen er meer zichtlijnen. Maar er zijn wel regels."

Raadslid en omwonende Leny Visser wandelt regelmatig langs Kasteel Beverweert.

Leny Visser: "Het meest zorgelijke vind ik dat de eigenaar zegt dat hij zich eraan stoort dat iedereen zich ermee bemoeit, terwijl ik denk, dit is een complex dat je niet in je eentje kunt onderhouden. Je bent afhankelijk van subsidies, dat is gemeenschapsgeld, dus het is niet zo gek dat mensen daar meekijken. Dan ga je dus in overleg met de organisaties en met de mensen."

Rijksmonument

De Nederlandse Kastelenstichting en Bond Heemschut roepen de gemeente Bunnik op om nog beter te handhaven bij Kasteel Beverweert. Johanna van der Werff: "Er moet hier ferm tegen worden opgetreden. De eigenaar weet precies wat er aan de hand is en lapt de regels aan zijn laars. Nog niet zo lang geleden werd er een monumentale molen met de sloop bedreigd in de gemeente Bunnik. Daar was verzet tegen, maar de gemeente heeft dat laten gebeuren. Dus het lijkt alsof monumentenbescherming niet de hoogste prioriteit heeft binnen deze gemeente."

Gemeente doet onderzoek

De gemeente geeft in een schriftelijke reactie te kennen dat ze juist heeft ingegrepen om het langoed te beschermen. De gemeente Bunnik doet nog steeds onderzoek in deze zaak en wil nu het advies inwinnen van experts op het gebied van cultureel erfgoed. De openbare weg en de wandelpaden blijven voorlopig afgesloten omdat er een risico bestaat dat de overgebleven bomen wind vangen, waarbij het risico bestaat dat ze op de openbare weg vallen. Ook zegt de gemeente dat ze onderzoek laat doen naar de staat van de bomen op het landgoed. De weg blijft dicht tot daar meer duidelijkheid over is. Het is de bedoeling dat er deze week borden komen met alternatieve routes voor fietsers en wandelaars.

Alleen een restant van het hekwerk staat er nog.

De eigenaar van Kasteel Beverweert neemt ook na meerdere pogingen de telefoon niet op. Tegen een lokale verslaggever van het Bunniks Nieuws zegt hij dat hij het park alleen maar mooier wil maken en de ophef niet begrijpt.

Leny Visser snapt dat meer omwonenden hier met lede ogen naar kijken. "Op zich is het niet vreemd dat er bouwplannen zijn, die zijn er al veel langer voor het landgoed. Alleen moet het wel netjes volgens de regels. Nu heb je het gevoel dat er iets gebeurt, je weet niet wat, maar je hebt er geen grip op. Dat is volgens mij wat het meeste stoort."

Deel artikel: