ANP
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Hannah (27) heeft 'longen van 90- jarige' door corona: 'Dat je als jongere ook langdurig ziek kunt zijn, hoor je nauwelijks'

Ze is 27 jaar oud, maar heeft volgens haar arts "de longen van een 90-jarige". De Utrechtse Hannah ondervindt na ruim vier maanden nog altijd klachten van het coronavirus. Ze wil andere jongeren waarschuwen. "In de media is het beeld vooral dat ouderen kwetsbaar zijn. Dat je als jongere ook langdurig ziek kunt zijn, hoor je nauwelijks."

Het coronavirus lijkt weer op te laaien in de regio Utrecht. De afgelopen twee weken werden er in onze provincie 153 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stuk meer dan eerder. Volgens GGD-arts Putri Hintaran komt dat omdat veel mensen het niet meer zo nauw nemen met de coronaregels. "Je ziet dat mensen bepaald gedrag maar een beperkte tijd volhouden, de rek raakt eruit. Maar die anderhalve meter is niet veranderd."

Te laat getest

Hannah begrijpt wel dat mensen weer meer vrijheden willen ervaren. "Maar het steekt wel. Ik heb er als relatief jong persoon nog steeds veel last van. Ik ben nog steeds fors benauwd, heb moeite met spreken en kan maximaal vier uur werken op een dag, daarna ben ik kapot." De stem van Hannah is dusdanig slecht, dat een telefonisch interview er niet inzit. Daarom spreekt RTV Utrecht haar via chat.

Begin maart kreeg ze de eerste klachten: hoesten, keelpijn, koorts en benauwdheid. "Na vier weken ben ik negatief getest in het ziekenhuis. Volgens de longarts was het coronavirus zelf toen al uit mijn lichaam en ben ik 'te laat' getest. De longarts gaf aan dat het gezien het klachtenbeeld niets anders dan Covid-19 kan zijn geweest."

Topfit en gezond

De boodschap die ze wil meegeven is dan ook: wees bewust dat je - ook als jongere - flink ziek kunt zijn van het coronavirus. "Het heeft veel impact op jezelf en je omgeving. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je langere tijd niet kunt werken en het sociale leven staat toch wel voor een groot deel stil. Eén bezoekje per dag is voor mij wel het maximum. Spreken maakt mij heel benauwd en is daarom ook vermoeiend. Hiervoor was ik topfit en gezond."

Hoe lang Hannah nog last kan hebben van de gevolgen van het virus, is nog altijd ongewis. "De arts doet daar geen uitspraak over. Ik kan met de kerst hersteld zijn, het kan ook zo nog een jaar duren. Het virus is nog te onbekend om daar een duidelijk beeld over te geven."

Deel artikel: