Makelaarsvereniging lanceert eerlijker biedsysteem, Eigen Huis noemt het een 'schijnoplossing'
Om het bieden op woningen transparanter en efficiënter te maken heeft makelaarsvereniging NVM haar online biedplatform vernieuwd. Bieden via inschrijving, of een gesloten bieding, moet leiden tot een eerlijker proces. De belangenvereniging voor kopers, Eigen Huis, vindt het initiatief "halfslachtig" en spreekt van een "schijnoplossing".
Geïnteresseerde kopers kunnen vanaf vandaag een bod doen op NVM Online Bieden zonder dat andere kopers dat bod kunnen zien. Wanneer de vooraf bepaalde biedingsperiode is afgelopen, kan de verkoper kiezen uit de biedingen en zo bepalen wie het huis mag kopen. Kopers kunnen daarnaast hun voorwaarden aangeven, zoals een voorbehoud van financiering, een bouwkundige keuring of de transportdatum.
Sinds 2020 konden op het online platform al open biedingen worden geplaatst. Zo zijn volgens de makelaarsvereniging al zeker duizend woningen verkocht. Nu komen er dus gesloten biedingen bij.
Oproep minister
Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren roept al langer op om het biedingsproces op de huizenmarkt eerlijker en transparanter te maken. Ze wil dat er een biedlogboek wordt bijgehouden. Daarin moet zichtbaar zijn wie wat heeft geboden en onder welke voorwaarden. Achteraf kan door alle partijen bekeken worden of het proces eerlijk is verlopen. Het biedlogboek moet uiteindelijk niet alleen voor online bieden, maar ook voor traditioneel bieden worden gebruikt.
Volgens NVM zal het biedsysteem in ontwikkeling blijven. Edzard Bijvoet, directeur van NVM Online Bieden, spreekt van een nieuwe stap. "NVM Online Bieden onderscheidt zich als online platform door de verkoop via inschrijving. Met deze innovatie bieden we antwoord op de stijgende vraag en behoefte bij consumenten aan een digitaal, betrouwbaar en transparant biedsysteem voor woningen. Hiermee staan we ook achter de algemene uitgangspunten en doelstellingen in de Kamerbrief van 9 november dit jaar om een transparant aankoop- en verkoopproces van vastgoed te bevorderen in deze overspannen woningmarkt."
Gedragscode
Hans André de la Porte, voorzitter van Eigen Huis, is niet enthousiast over de online innovatie van de NVM. "Dit is een schijnoplossing. De kern van het probleem moet eerst worden aangepakt. Er moet volgens hem een goed werkende gedragscode komen. De makelaar bepaalt nu hoe de wedstrijd verloopt en kan tussentijds de regels veranderen."
Er zijn bovendien meer van dit soort online biedplatforms, stelt André de la Porte. "Je hebt bijvoorbeeld House en Eerlijk Bieden. NVM Online Bieden bestaat ook al langer en is vaker veranderd. Het is wel goed dat ze dit doen, maar ook halfslachtig. Het blijft namelijk zo dat bij de verkoop van woningen de macht ligt bij de partij met de meeste informatie: de makelaars."
Volgens de voorzitter van Eigen Huis is het nog altijd zo dat bezichtigingen niet zijn afgeschermd voor bijvoorbeeld de relaties van de makelaar. "Woningen blijken regelmatig achteraf al gegund aan relaties van de makelaar en daar moet echt een einde aan komen. Ook worden potentiële kopers geweigerd die een voorbehoud van financiering willen of een bouwtechnische keuring. Dat is juist heel zinvol, maar deze mensen worden nu vaak weggestuurd, zeker in randstad."
Het grote probleem bij het kopen van een huis is dat de biedingspraktijken heel onduidelijk zijn, vindt André de la Porte. "Wie mag er bieden en wie mag er daarvoor al komen kijken en wie niet? Dat los je niet op met dit soort online biedsystemen."