Toch niet geheim? Amersfoort geeft alle nabestaanden extra info over begraafplaats-seance
De gemeente Amersfoort gaat alle nabestaanden extra informatie geven over de spirituele bijeenkomst die op 11 september op de Leusdense begraafplaats Rusthof plaatsvond. Het gaat daarbij om de inhoud van twee e-mails die bij een Wob-verzoek naar boven kwamen. Die informatie wordt morgen gedeeld.
Eerder vandaag kreeg een echtpaar nog te horen dat ze onder geheimhouding extra informatie over de seance zouden krijgen, nadat de twee gisteren een kort geding tegen de gemeente aanspande. Dat zorgde voor veel verontwaardiging bij advocaat Jan Visscher, die zelf tientallen ouders bijstaat. "Dit is echt een klap in het gezicht van de overige ouders en nabestaanden", zei hij daar vanochtend over.
'Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar'
Daarop besloot hij direct een e-mail aan de burgemeester te versturen, waarin hij opriep de informatie aan alle ouders bekend te maken. "Ik acht het onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat deze nadere informatie wordt verstrekt aan een tweetal ouders terwijl deze informatie tegelijkertijd aan alle andere ouders en belanghebbenden wordt onthouden", schreef hij.
De gemeente laat vanmiddag weten dat de informatie uit de twee e-mails na het kort geding alsnog wordt vrijgegeven aan alle ouders. "Dit lijkt me de enige juiste keuze", stelt Visscher. "Het is op zich prettig, maar de informatie hebben we nog niet. Het zal geen volledig beeld scheppen, maar het is in ieder geval iets."
'Eén grote ad-hocshow'
Advocaat Roberto Pennino, die het echtpaar van het kort geding tegen de gemeente bijstaat, is verheugd maar ook verbaasd. "Laat ik vooropstellen dat ik het voor alle nabestaanden fijn vind", stelt hij. "Maar richting de gemeente denk ik: waar ben je nou mee bezig? Ik krijg niet de indruk dat ze de helikopterview hebben over de zaak."
"Het is één grote ad-hocshow", vervolgt hij. "Daarmee hebben ze geprobeerd aan damage control te doen, maar ze hebben in mijn optiek het tegenovergestelde bereikt. Het is steeds brandjes blussen, maar uiteindelijk staat wel het hele bos in de fik. Ik heb hier een nare smaak van in m'n mond."
Psychische klachten
Veel ouders kampen met psychische klachten na wat er is voorgevallen. Extra informatie zou bij kunnen dragen aan het verwerkingsproces, menen de betrokken advocaten. Zo heeft Floor Drost-Laabidi samen met zijn vrouw Radia twee dochters begraven op Rusthof. Omdat antwoorden over het hoe en wat uitbleven, verergerden Radia's psychische problemen en besloot het stel een kort geding aan te spannen.
Dat diende gisteren in de Utrechtse rechtbank. "Ik slaap niet, ik droom heel veel over m'n kinderen. Ik slaap alleen maar met licht, durf niet meer alleen thuis te zijn", zei Radia daar. Tijdens de zitting drong de rechter aan op een overleg tussen de advocaten van de gemeente en Pennino, om zo toch wat dichter tot elkaar te komen. Daarop besloot de gemeente opnieuw te kijken of er iets gedeeld kon worden. Dat gebeurt nu dus met twee e-mails. In eerste instantie onder geheimhouding voor het echtpaar alleen; morgen krijgen alle nabestaanden de inhoud onder ogen.
Ondertussen loopt er vanuit het echtpaar nog wel een aangifte van grafschennis tegen de groep die de seance hield. 42 andere ouders dienden vorige week een soortgelijke collectieve aangifte in, maar die is ook gericht tegen de directeur van Rusthof. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of het tot vervolging overgaat.